Гълъбин Боевски - пътят към кокаина е постлан с допинг

В България често говорим за това колко безотговорно се отнася държавата с хората, които прославят името й по целия свят. Независимо дали са творци, учени или спортисти... След като вече не са способни да дават това, което някога са давали по международните форуми, те биват забравени от всички институции, майката родина се превръща в мащеха и ги оставя да живеят в мизерия, захвърлени някъде в ъгъла. Едва ли има нужда да ви давам примери, те са стотици и голяма част от медиите ни затрупват с тях...

В този текст обаче става въпрос за един съвсем различен българин. Гълъбин Боевски. Човек, получил много и от природата, и от страната си, и от съдбата. Човек, на когото обаче всички тези "дарове" се струват недостатъчни и той е готов на всичко, за да стигне до... Голямото нищо.

През октомври роденият в Кнежа олимпийски шампион от 2000 година бе задържан на международното летище "Гуарульос" в бразилския мегаполис Сао Пауло със 7,2 килограма чист кокаин. Според началника на управлението на летището Владимир Пасини, който даде интервю за БНТ, наркотикът е открит в багажа на Боевски, който щял да пътува за Мадрид заедно с дъщеря си. Момичето, което е обещаващ талант, е било в Бразилия, за да участва в тенис турнир.

Бившият български щангист бе разследван по дело за международен трафик на наркотици и бе осъден от Федералния съд в Бразилия на 9 години и 4 месеца. Подобна присъда не би трябвало да изненада никого, тъй като по бразилските закони предвиденото наказание за подобна проява е между 5 и 15 години затвор. Освен това той няма да има право никога да се завърне в страната на кафето и самбата, но това едва ли е най-големият му проблем в момента. Адвокатът на българския олимпийски шампион от Сидни 2000 г. Леандро Перейра обяви, че решението на съда ще бъде обжалвано на втора инстанция.

В България се чуха гласове: "Ама Боевски все пак е човек, носил много слава на България! Това, кето му се случва е ужасно!". Ужасно е друго... Ужасно трудно ни е да си представим защо Гълъбин Боевски е решил да играе ролята на "муле". Да оставим настрани това, че е европейски, световен и (както вече споменахме) олимпийски шампион по вдигане на тежести. Да загърбим и клишетата от рода на "спортът дисциплинира", "спортът облагородява" и "здрав дух в здраво тяло", които бяха разбити на пух и прах от т. нар. "борчета" (сборно понятие за представителите на всички силови спортове) още в началото на 90-те.

Обаче точно Боевски изглеждаше като последния, който би се захванал с престъпна дейност. Той даваше вид на доста успешен бизнесмен и собственик на верига фитнес центрове, най-известният и реномиран от които се намира на самия Национален стадион "Васил Левски". Търгуваше и с т. нар. хранителни добавки, което си е доста доходоносно. Освен това след принудителния край на кариерата си бе едно от главните действащи лица в Българската федерация по вдигане на тежести, а в определен период дори се занимаваше с политика (като общински съветник в София).

Въпреки злополучния край на кариерата му в градската управа заради "инцидента", при който синът му се простреля в двора на училище с газов пистолет при игра на руска рулетка, нещата около Гълъбин Боевски продължиха да изглеждат доста позитивни. Поне на пръв поглед. Още повече, че същата тази негова дъщеря Сара, която в момента най-вероятно е под надзора на бразилските социални служби, тренираше тенис в американска школа и беше възприемана като перспективен талант...

Но може би под гладката и бляскава повърхност на живота на един от най-успелите български щангисти отдавна са вилнеели скрити сили, които рано или късно неминуемо са щели да излязат на повърхността... И този момент дойде.

Колкото и да отричаше вината си, Гълъбин Боевски няколко пъти бе залавян с допинг. Макар и на пръв поглед да изглеждат несъпоставими с наркотиците, забранените вещества в спорта имат много общо с тях. Незаконни са, доставят се по престъпни канали, хората ги вземат, защото са съгласни да продадат здравето си за моментни резултати... Дори много от специалистите по международен трафик са убедени, че каналите за дрога и стероиди са едни и същи. Нямаме намерение да правим нездрави предположения, само отбелязваме даденостите...

Самият факт, че е залавян с допинг няколко пъти показва, че Боевски е склонен да рискува всичко в името на целта, която си е поставил, и да го прави отново и отново... Непримиримост, която създава най-великите личности във всички области на живота. С малката подробност, че това се случва само, ако се спазват определени правила. В противен случай се получава като в неговия случай: преждевременно прекратена кариера заради наложено наказание от Международната федерация по борба, а след това и съкратен живот заради висенето в затвора, което в момента изглежда неизбежна перспектива.

Макар и нещата в семейство Боевски да изглеждаха наред на пръв поглед с неговото реноме, бизнес и прогресиращата дъщеря тенисистка, твърде вероятно е всичко да е било само илюзорно. Оказва се, че "изцепките" на сина Пол Боевски съвсем не свършват със стрелбата в училищния двор. Въпреки че е талантлив футболист, той не може да си намери постоянно място в школата на нито един клуб, защото има перманентни проблеми с дисциплината и нощния живот. Към това се прибавят и вземане-даване с хазарт, дългове... Напоследък се заговори, че финансовото състояние на Гълъбин Боевски се влошава и за това голяма роля има и синът му.

Никой от нас няма представа какво точно е накарало една от последните икони на славното някога българско вдигане на тежести да се захване с пренасяне на наркотици. Няма обаче как да си затваряме очите пред едно обстоятелство. Дрогата отнема животи и мечти, тя кара родители да погребват децата си и влюбени да гледат как най-скъпите им същества се превръщат в скелети с празни погледи.

Така, че няма никакво значение дали Гълъбин Боевски е имал семейни или финансови проблеми, дали си е мислил, че това е решението им или просто е искал още и още пари... Лично за мен той вече е едно огромно разочарование, което не може да се сравни дори и с най-позорната загуба на националите ни по футбол. Тя поне не убива никого.

А, и много бих се зарадвал ако, след като Гълъбин Боевски излезе от затвора (дано да е след колкото се може повече време), получи забрана да влиза не само в Бразилия, а и в България...

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Хеакъл от Диви дол

Heracles divi dol half covер small
Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на "Херакъл от Диви дол" - новата четвъртата част от поредицата "Северозападен романь".

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

6 knigi a

 ПРИМОЦИЯ

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на всичките 6 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар"), те ще ви струват 80 вместо 88 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

Публицистика

Конституция - 2020

barney fred

Чл.1. (1) България е пашалък с мутренско-олигархично управление

(2) Цялата държавна власт произлиза от подземния свят. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

Прочети още...
 

Снимки

viktor-savakov.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...