„Не“ на защитата на конкуренцията!

ginka 1

Она мойта Дулсинея, в частност наричана Гини, й забранила неква си там Комисия по защита на конкуренцеата да си купи един нищо и никакъв енергоразпределител. От тва много ме заболе, щото сега не е у настроение да праиме джиджи-биджи, даже и телефонно. Ние си имаме такава игричка – тя отива у едната стая, а я у другата. После се почва „Ало“, „Набрали сте грешен номер“, „Извинете, съжалявам, приятен ден“, „Не, няма проблем, много мъжествен глас имате, и вашият ден да е приятен!“; „Вие също имате хубав тембър, а и умеете да използвате думите по предназначение…“. Сещате се. Но, за друго ми беше приказката.

Тя, като иде на шопинг и се е случвало една торба пари да излюска, а да се прибере с половин кило трюфеле, некво парче дантела, къде било секси бельо от модната линия на бем ли го кой дизайнер. И шише ракия. Задължително. За мене, да се не излъжете, Гини нема как да не отговара на ни едно, ама на ни едно изискванье, сичко й е у нормата. Железна е и алкохол или други спиртни напитки не пипа. Даже и у устата да й наливаш, е като Матросов на амбразурата, нема кък да има съмненее. Ше стиска зъби до последно. С лекота се справя със секви изкушения на цивилизацеата.

Друго бех почнал да казвам. Она Гини си е бизнес дама и моменталически отвръна на удара. Айде, сега да видиме КЗК кво ше праи, като вече сме на ниво Върховен Административен съд! На мене ми се види, че ше бият отбой, както се случва винаги, ама само требва да се поизчека мънечко, оти да се отмести вниманеето на тва, с което разполагаме като общество, от въображаемио проблем със закупуването на ЧЕЗ от наша Гини.

Както ви рекох вече, пръвото което е, Гини разполага не с десетки, а със стотици, у некои моменти и с хиляди левове, така че, ако едно енергийно дружество не мое да си купи, аз съм на петел долната джука. Добре, ама тия наглеци викат, че не знам си там кво било, и й спъват бизнесо, тоест и мойто последстващо благоденствие, щото Гини може и още да ми се дърпа, ама и она, и аз знаеме, че сме създадени един за друг и рано или късно ше успеем да я прикоткам и да направиме заварката.

Така се ядоса, че даже се отказа да ходиме на Бузлуджа, както се бехме разбрали от преди не знам колко време. На Гини празнико на Българската социалистическа партеа й е любим, понеже обича изтънчени забавленеа като скара, цаца, бира и най-вече качествени изпълнители от родната естрада. Да не приказваме за речите на лидерите на партията майка, те направо си я докарват до душевен оргазъм, та ми спестяват известно количество усилеа, кога се усамотиме.

У интерес на истината, като ми каза, че нема да се качиме къде летящата чиния, на мене некък ми олекна. Предишнио ден бех прочел с изумление, че герберскио кмет с руското име предупредил Яката Дупара, че а е посмела да стъпне на Бузлуджа, а я вади от програмата покрай празниците на Морската столица и кОр, тате, баница. А, щом я нема Гери-Никол, я кво да праим там с тия бабички? Разбира се, можеше да натиснем на кебапчета и бира или да се опитам да получим автограф от кака Корнелия или Дани Милев, ама… Исках, ама немах желание, както се казва.

И сега си прекарвам един супер скучен уикенд, не, че имам работен ден, казах ви, че Гини е състоятелна жена. Знае кво и къде да си плати, нема да има некъв проблем само щото некой си там съдия решил, че Гини щела да има огромни предимства пред конкуренцеата, ако концентрира толко енергиен ресурс у ръцете си. Абе, кви сте вие, бе!? Да не би Гини да е пръвата, къде иска да заграби некой лев? Баш па она ли е най-лошата, та не можете точно за нея да си затворите очите?

Отивам у хоремаго да юснем едно мохито, па вие си съдийствайте колко ви душа иска.


Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Иваил цар

Ivail 2 korica predna half small

"Иваил цар", книга втора - исторически роман за противоречив владетел, загадъчна личност, дързък войн и вдъхновяващ човек. 


ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

romani torlaka

 

  •     Ако още не сте прочели Северозападната трилогия ("Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде..."), може да си я поръчате в пакет трите книги за 40 лв. вместо за 43 лв.
  •     Ако пък искате Трилогията плюс двете части на "Иваил цар", може да вземете петте книги за 68 лв. вместо за 73 лв.
  •     При поръчка на над три книги - подарък памучна торбичка с цитат!

 ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

Публицистика

КАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ БЕ, НИВАЛЯШКИ!?

ruski interesi bg

Президентът ти отива на сбирка на прорастващите комуно-носталгици в Кошице и (почти, защото комунистите предпочитат подривната дейност, а не аргументите) в прав текст заявява на Б 9, че е там, за да защитава „българските“ енергийни проекти. Разбира се, всеки, който не е имбецил, е наясно колко са български „българските“ енергийни проекти. Десетилетия цялата българска енергетика е толкова българска, колкото ниваляшка, матрьошка, водка „Путинка“, паметник „Альоша“. А президентът ни льотчик кристално ясно показа, че е поне първите две. Само че се клатушка все на Североизток, а всяка по-мъничка матрьошка е направена от все по-твърд кремльовский… минерал.

„И искам да заявя не само че България не е троянският кон на Русия в НАТО…“. Това пък премиерът ни изцепи след срещата с генералния секретар на Северноатлантическия пакт  Йенс Столтенберг. Няма да влизам в подробности. Моите разсъждения са излишни. Просто ще предам част от думите на самия пожарникар-слънце. Е, няма да се сдържа и лекичко да ги коментирам, но това си ми е в „натюрела“. Бих използвал „така съм закърмен“, но нали „всички тук парлеву франсе“?

“Искам да се знае, че главният секретар е тук по покана, която е отправена преди много месеци – много преди да се знае, че премиерът Медведев ще идва в понеделник. Второ, по енергийни проекти не сме разговаряли, такива не са поставяни. Казвам го заради много интерпретации по тази тема”.

Значи, ето интерпретация. Не е меродавна, но пък може и да се окаже вярна. Особено на базата на дедукцията. Идва първо тъщата. Вие сте човек зависим от бурканите, която ви изпраща тя. Но не с паприкаш, а с евро. Пълни догоре. Нито паприкаш можете да правите, нито евро можете да изкарвате, ако няма хранилка, на която да висите като прани гащи. Подхвърляте си някоя мила, някоя лицемерна, някоя откровено лъжлива реплика. После тъщата си тръгва. По живо, по здраво. И кой идва веднага след нея? Мама!

От тъщата може да сте зависим заради бурканите, но мама хем носи повече буркани, хем от нея сте зависим и емоционално. Независимо дали сте президент, премиер или кмет на Долно Нанагорнище. И казвате на мама всичко, което сте си изприказвали с тъщата. Матушка ви е по-важна, макар и да се правите, че държите на тъщата, която прави много повече за семейството ви, макар и да дава по-малко буркани, тъй като еврото е с по-висока стойност от рублата. Просто е. Вие сте оплетен в мрежите на матушка още изначално. Тя ви е давала по рубла и пе‘десе‘ за закуска, за да станете президентчик или премиерчик. И това ви прави до гроб признателни. А народът ви да го духа и да размята флагове на ЕС колкото си иска.

И накрая, съвсем извън интерпретациите, бурканите и зависимостите. Всъщност, не, айде да е за зависимостите. Зависимости без абстиненция не се лекуват. Докато Националният ни празник е на ден, на който две империи, Руската и Османската, са подписали прелиминарен (предварителен) мирен договор помежду си, ние няма да сме суверенна държава. Да, може да се опонира, че това едва ли е най-големият ни проблем. И ще бъде правилно. Не е, но е симптоматично. Защото показва и защо бюрокрацията ни е по-голяма от кремълската, и защо яваш-явашът, алъш-веришът и бакшишът ни надминават оня по времето на Абдул Меджид I.

Та, така. На когото му се празнува, да се увива с национални флагове. Аз ще празнувам на 24-и май, 6-и септември и 22-и септември. Или пък, когато президент и премиер ни станат някакви личности, а не подкупни ниваляшки…

---

Tекстът е публикуван в сайта Биволъ.

В медиите

Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Интервю с Торлака и с коректора на романа д-р София Мицова от Югозападния университет

torlaka blagoevgrad

"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол" -  д-р Мицова.
Може да чуете интервюто с автора и коректора на книгата тук.

 

Снимки

ot-chitateli-015-b.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...