НОВА ГОДИНА, НОВ КЪСМЕТ

borisov mladenov dc

– Ало, шефе, за много години! Да си здрав като мене и да имаме още дълги години все така ползотворно сътрудничество!

– Казал съм ти да не ми звъниш. Когато има за какво, аз ще те търся.

– Така е, така е. Но тази година още не съм звънял. Виж, миналата наистина може и да съм станал досаден. Търсих те заради Барселоната, чекмеджетата, протестите…

– Не „може“! Стана повече от досаден! Айде, че…

– Ама, шефе, само едно нещо да попитам и обещавам да не те притеснявам поне, докато наближат изборите.

– Слушай, ти наистина си се самозабравил…

– Знам, знам, шефе. Постоянно ми го повтарят. Напоследък даже и от моите хора. Невинаги го казват директно, ама на мен ми сече пипето и съм сигурен, че си го мислят…

– Една думичка само и…

– Две! Ники Младенов.

– Какво?

– Ами, преди бях останал с впечатление, че ми гласите за престолонаседник Томислав, а сега гледам, че на Ники Младенов му изписвате вежди. И почнах нещо да се притеснявам, та реших да ти се обадя. Хем да ти честитя Нова година, хем да ме успокоиш. Щото, съгласи се, Ники Младенов верно си изглежда идеален за мой заместник. Мен нещо хората почнаха да не ми схващат посланията, колкото и категорично да им ги изкрещявам. Пък и разни компромати се трупат, европейските партньори поохладняха, на евразийския му свърших работата с Потока. Отгоре на всичко и понапълнях от стреса покрай премиерството, та не съм толкова достолепен, колкото бях. Затова, викам си „Дай да звънна, та да ми е спокойно.“. Той Ники наистина е подозрителен. Международни отношения завършил, министър го правихме, в ООН го изпратихме, езици знае, скрита лимонка е, в никакви скандали не се е замесвал, никакви пешкири не е опирал, мръсна работа не е вършил а, на всичкото отгоре е и ваш човек по наследство. Нали баща му и чичо му са ви колеги от ДС…

– Момче, наистина минаваш всякакви граници…

– Това е така, шефе. Доста години вече минавам всякакви граници, само и само да изпълнявам вярно заръките ви. Та, затова сега просто искам да съм сигурен, че нищо не е отишло нахалост. Все пак Ники и е по-млад, и по-образован от мене, а и едно такова деликатно говори, хили се на камерите… Гледам покрай Нова година почна кампания да му се лъска имиджа по вашите медии, пък и той отказа да го преназначат в ООН. По лични причини. И ми мина през главата да не би тия лични причини да са свързани с оттегляне на доверието ви от мен, дето толкова години съм ви верен. Просто исках да съм сигурен за старините си. Че няма да ме захвърлите като мръсен парцал, както постъпихте с толкова много други и да ме заместите с тоя зализан мазник.

– Първо, не съм длъжен да ти давам каквито и да било обяснения. Второ, не си спомням някога да съм ти ставал личен психотерапевт, за да те успокоявам. И трето. На твое място бих внимавал как говоря за хората, защото, както казваш, нищо не е сигурно. Днес си на този пост, утре те няма. Знае ли човек как ще се завъртят нещата и за кого е използвал неуважителни думи…

– Значи съм прав?

– Казах, че не съм длъжен да ти давам обяснения. Засега си премиер, Барселоната, протестите, чекмеджетата, Потока, че и сума ти други, по-отлежали неща, не са ти се струпали на главата, така че си затваряй устата и толкова!

– Но, как така!? Толкова години…

– Честита Нова година, момче!

Тут… туут… тууут…

---

Статията е публикувана в сайта Биволъ.

Книгата "101 текста на Торлака за Биволъ" можете да поръчате ТУК.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

Публицистика

ЗА ЧЪК НОРИС И АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС“

boiko magistrala

В тази седмица, в която автентичното БКП, което хем няма нищо общо с БКП, хем е „столетница“, заяви готовност да търси реванш от управлявалото в продължение на единайсет години БКП, определено от Любен Дилов-син като „класическа народна партия“, ми остана време да се посмея и на друго. Прочетох един виц. Значи, на Чък Норис му станало скучно и измислил машина на времето, за да се поразнообрази. Прехвърлил се в 2756-а година (примерно), а, оставете другото, и успял да се върне в наши дни. Всички го питали какво е видял, но един от въпросите се откроява. „А автомагистрала „Хемус“ завършена ли е вече?“. Разбира се, въпросът е риторичен и е кулминацията на вица. И има защо.

Надали има човек, на когото не му е втръснало от гръмките приказки на управляващите (не само на БКП-ГЕРБ, а на всички от 1974-а насам) как автомагистрала „Хемус“ ще е готова ей сега. Утре. Догодина. Тая петилетка. И все така. До 2024 година ще стане половин век.

Прочети още...

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

a-2.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...