„Диви дол актуално“, Емисеа 1

Информационен бюлетин на Вела Тропоската
radiotochka 01

Боба ви Елена Лесната се стресна и така шибна тестото от масата, че преобръна чашата с рикиа, къде мъжо й, дедо Личко Белосанио, си я не беше допил от сношка. Тва не моеше да е верно! Колко и да се огледжаше, немаше отдека да иде тоа глас, осен от радеоточката, къде беше млъкнала преди повече от дваесе и пет годиньи. По онова време она беше само на шеесе и три и йоще помнеше. 
- Бах му макята! Тва не мое да е верно - прошъпня боба ви Елена Лесната, занеме и застана мирно, като да е у казармата.


---
- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – почна да гъгнье гласо от прашасалио апарат. „Тва нема кък да не е Вела Тропоската“, мина през главата на Елена Лесната. И беше права. – Имам удоволствеето да ви съобщим, че порди наличеето на нови технологии за комуникацеа, ние вече си имаме локална соцеална мрежа. Понеже я я създадох и си скинах дирнико, та да й земем лиценз, самечка съм избрала името й. Притежавате удоволствеето да сюшате пръвата новинарска емисеа „Диви дол актуално“! Нека да почваме с горещите теми, че съм платила за хостинг само за пет минути на день – она се прокашя. За пръв път й беше, простено е да се вълнува. Но после се дръжа като пълен професиуналис. Убедете се сами.
---

Времето:

Дуа ветър откъде Жлъто бърдо, а от таа стрънь никогиж ветъро не е донесъл нищо, осен дъж, понекогиж придружень с гръмотевици. Кой е рекъл да коси дньеска, да се варди и, ако види небото да се пробели, да фръга косата и да се кута у най-близката гора. Същото се отнаса и за женорята, къде са рекли да си преплеват градиньите, а и за овчаре, козаре и други ора със слободньи професии. И фръгайте кой кво има джиесеми, железоряци надалеко от вас, ей! Они баш привлачат гръмотевиците.

Спорт:

У турниро по белот, провел се сношка у скай плаза „При Ваня Шугавата“, категоричната победа завоюва отбор „Развинтени гайки“. На финало он направо размаза опоненто си „Не знам кво е серпентина“ с дванаесе на единаесе игри. Победата беше узаконена с щастливо стеченее на обстоятелствата. При сто и педесе точки за противнико, на господин Евристо Разлупенио му влезнаа двеста от валета с деветка и два туза. Загубилио тим предизвика стълкновенеа и използва език на омразата, ама работата бръже се закроти, щом се намеси собствено Ваня Шугавата.

Из живото:

На Стоян Бранин дъщера Теменужка му е близнила. Кък мое и да знаате, она живее у Чикаго от барем три-четри годиньи. Мунче и мумиче. Он три ияди и шестотин, а она – три ияди и сто грама. Кък си му е редо. Як мъж и фина мадама. По неофицеална информацеа са ги кръстили Стан и Кетрин. Мунчето на ньего, момата на боба си Катюша.

Величко Боторо е намерен у явно нетрезво състоянее от Рачко Пияндето. Като един истински съвестен сеянин, он го е пренесъл до пейката преди къщата на въпроснио Величко и го е остаил да лежи там, додек се освести.

Тестените изделеа у лебарнецата са повишили цената си с девет цело и осам процента на годишна база. Тва се длъжи на слабата реколта доле, у пойето, кък и на резките промени на индексо „Дал Джонс“ на Световната фондова борса, така че немаме поводе за оплакванье. Кво за другите, тва и за назе.

Неизвесно лице от Крадни брег е отнело два броя мотики, една тесла и около сто и педесе гредарски пиронье от стаечката за инструменте на Братан Чворо. И тва въпреки че нашио съсеянин е печално известен у съседното село, след като неведнъж печели емемей двубой без клетка там. Не се съмневаме, че и сега справедливуста ше възтръжествува, особено имайки предвид, че неизвесното лице вече е локализирано. Поне по думите на потърпевшио.

И за край на пръвата ни емисеа, нещо юбопитно. Ванчо Гьоков пошел да си бере дръва у Ристова падина баш след поройо миналата недея. И кво си мислите? Ни дръва брал, ни нищо, оти йоще у доло нещо му присветнало у краката и коги се навел, кво да види!? Пендара! Изплакнал я у Сврачина бара и она йоще повече лъснала. Добре, ама он се разочаровал, оти била корубеста, та си помислил, че нещо я е изкривило, и я отнесъл у музейо у Градо, та да я дари. Они останали млого благодарни, писали го и списък за дарителе, а после го успокоили, че тва е византийска монета и се вика перпера, та затва е като чиникя вдлъбната. Демек нищо й нема, така са си я напраили ората йоще навремето. По собствените му думи, сега на Ванчо Гьоков му иде да си изеде мъдата от яд. Ни дръва си набрал, ни па продал на чръньио пазар едно безценно нумизматично произведенее на изкуството.

Айде, че нема повече време, а и некой чука на вратата на читалището, а обедната ми почивка изтече, кък и петминутнио ми хостинг. Мъжете да си вардат кръстовете, жените яечницете, а дечоро – вратовете!
До другата емисеа!

С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската


Още за Диви дол - в Северозападната трилогия ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде..."), а Северозападната трилогия - в моя МАГАЗИН.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

rosen-manchev.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...