Диви дол - актуално, Емисеа 6

Информационен бюлетин на Вела Тропоската
radiotochka 06
---
- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим шестата новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:

Едно слънце е напекло, нема да каеш, че е Миничък Сечко. Некво ти се променя самото настроенее. Ем е покрай нулата негде, ем студо не апе, а само ти става свежо като се явнеш навънка. Сакам да каем, че дишаш с плъни гръди, ни студ те мори, ни жега. Боба ти Фроска мина да си сипе вода от чешмата и вика, че щело да падне йоще един снег къде краю на недята, ама нема да изкара и два-три деня, преди да се разтопи. Я ѝ вервам. Мое и да е що сакам да ѝ вервам, че ми писна от таа мръзлица, ама един Господ знаа така ли ше е, нема ли да е така.

Спорт:

Нали събота и недея новинарската ни емисеа, тоест лично я, почива, та за таа поредна простотиа не съм ви споменала, макар и оно цело село да знаа. Ама я да си каем. Барата нали беше замръзнала, та тия шашкънье от отборете „Развинтени гайки“ и „Не знам кво е серпентина“, къде обикновено по цел ден жъкат белот у кръчмата на Ваня Шугавата, да земат да се фанат да играат хокей на лед.

Според собственьите нгьи думи сакали да се вкарат у спортна форма, оти иде време за море и требва да поспаднат шкембацете. Кък и да е. замъкнали се на Горньи вир и порди липса на екипировка, спортни инструменте и игрално поле, постъпили по следнио начин.
Направили по десет клеканьеа, та да се загреат; сипали си по една двестаграмова чаша скоросмрътница и я шибнали на екс; за да довръшат процесо на разгревка; после изскубали по един колец за домати из градината на Величко Боторо; они и без тва му не требват, он таа градина я не гледа; на тех па нгьи требвали, та да ги ползват за стикове; турили по два камика у горнио и долнио край на виро, а пети камик ползвали за шаеба.
Резултато е покъртителен. Един със строшен крак, двама пропаднали у ледо, оти са тумбаци (добре, че барата сега е плитка, а виро е разпищен) и един със синьило поди окото. По неофецалня информацеа камико, сюжеш за шайба, бръже е затрил интересо нгьи и колците за домати от стикове са се преврънали у средство за причиняванье на физически щети по противнико, ама, пак повтарам, данньите са неофецеалньи. Кък и резултато от хокейнио мач, така че нема да го съобщевам.

Из живото:

- Севда Щръбавата пак била видела НЛО, ама тоа път негде по мининките часове на тъмната доба. Не знам кой е прав и кой не е, ама сичките ѝ комшии твърдат, че по тва време у тех не е светило, а даже и комино не е пушил, та явно е била заспала. Ама ние не мое да я изкарваме лъжкиня зарди едното нищо. Също така не мое и да приемеме наличеето на НЛО нади Диви дол само по устна информацеа. Ше продлъжиме да следиме темата. Се отнекъде ше му изрипне заеко.

- Жею Пековио вече има зид. От плавени камънье. Явно упоритуста му е надделела нади силата на законьо. Разследващете органье допускат две версии. Или не е врънал онаа каруца, къде беше отнесъл миналата недя, или я е врънал и е докарал на ньойньо место друга. Разследваньето продлъжава. Ако се докае вината му, го грозат меджу три и пет годиньи условно.

- Евтим Циганьето спасил половината долна маала с риск за живото си. На прибиранье от кръчмата нещо му замерисало. Одил, одил по пушеко, душил навам-натам като некой слепок и най-накраю разбрал, че тва иде от къщата на Ирина из Ристовцете. Смело прерипил оградата и изтръбушил вратата, па после дофанал кофата с помиата на прасето и я фрълил връз горящио кюнец. У стаата било станало видня, а отгоре на сичко Ирина се стреснала и подрипила от леглото, къде димо вече унасал на умирачкя и почнала да вика за помуш, да крещи, че я обират и изнасилват, та Евтим се намерил у небрано лозе и, место благодарносте, получил два удара с бастунь по врато. Човеко избегал и пак прерипил оградата, без вина виновен.

- И за финал на емисеата, горещи новиньи. Издзаранка по телевизеата слушам, че ютре сме щели да празнуваме 146 години от обесваньето на Апостола на Свободата. Тиа, колегите журналисте, са с температура над четиресе градуса, а и с ментални отклоненеа. Първо, че не е ютре, а е днеска, оти Юлианскио, па Грегорианскио календар, па през едни векове се добавят 12, през други 13, а през трети – 14 дена, ама нема кво да влазам у подробносте. Важното е, че датата е 18 февруари. И второ: мое ли да сте толко прости, та да празнувате умирачката на кой и да било, па камо ли на Васил Левский? Та да не завръшвам с негативен тонь, прекръстете се по еднъж, помолете се душата на Левский да е добре там, къде е, па и друго си помислете. Лично за вазе си. Заебете политици, бизнесмени, сички, къде псувате на маса. Лично вие кво праите, та да живеете у чиста и света република? Ама, айде да сте честни. Поне пред вазе си…

С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Диви дол актуално/ Емисеа 01
Диви дол - актуално/ Емисеа 02
Диви дол - актуално /Емисеа 03
Диви дол - актуално/ Емисеа 04
Диви дол - актуално / Емисеа 05
---
Допълненее: Още за Диви дол четете у трилогията на Торлака "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...". Книжлетата мое да намерите тука: МАГАЗИН

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

b-018.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...