Диви дол - актуално, Емисеа 8

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 08

- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим осма новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:

Пак си грее слънце. Тия от НИМХ викат да чекаме застудеванье, ама ние си знааме, че ше има една мръзлица за неколко деня, преди боба ви зима да си пойде, даже и без да ни казуват. Важното е, че сега се позатопли, та да сгрееме кокаяцете, оти неколко месеци не беше като ората. Верно, времето не беше толко зле, ама напоследък отвикнааме от студ и сме се изнежили като крила на пемперугя, да еба. Едно време кви зими имаше… Ама, да не изпадам у носталгичньи емоцеоналносте. Важното е, че грее слънце и не дуа ветър. Другото го заеби, драги сюшатею.

Спорт:

Киро Ситнио и Аврам Беснио, тамън станали от масата близо една недея след Зарезаньо, се разбрали да идат на стадеоно на Диви дол „Звероукротилница“, та да си биат по десет дузпи. Регламенто бил ако завръшат на равно да си шибнат по осам, после по пет, три и, у сючай, че йоще не е излъщен победител, да се почнат на по една. Познайте кво се сючило. Толко се били омазали до плешките от пиенье, че от десетките никой не вкарал гол, а и вратата не успел да уцели. При осмиците Киро Ситнио изстреял зловещ боц у средата на рамката, ама уцелил Аврам, който ич и не помръднал от местото си, порди прекомерното спиртосванье. Явно обаче нещата почнали да влазат у релси и футболните уменеа на двамата авторе на хеттрик у последнио мач да се въстановеват, оти при трите дузпи и двамата омаали по една греда. Киро – деснята, Аврам, сглобката на горнята с левата.
Епичнио сблъсък се решил едва при послегньите дузпи, коги и двамата изплънили по седемнаасе дузпи без никъв успех. У крайна сметка драмата се разрешила, коги Аврам затворил очи и отцепил такъв външен фалц, че чък щел да скине мрежата, ако имаше такава. Киро обаче отказал хоукай, оти сам видел кък топката подрипа у една бапка и се промушва между краката му.

Из живото:

Тоа път ше го давам по-накратко, че сакам да изчистим паужиньите домаска.

Бутнали са дуваро на Жею Пековио, оти е незаконен. Он, от своя стрънь, е обявил гладна стачка и вече два часа и полвиня е само на рикиа и зеленьи маслиньи без кочички. Сички се притесневаме за здравето му, ама я лично подкрепям граджанската му позицеа, оти тиа камънье не са на кмето, а си седат покрай село от време оно, така че секи мое да си праи кво си сака с тех. Он гради, они рушат! Бахти дръжавнуста.

Краю на свето за пореден път го нема. Ни Алфард у Хидра, ни Ахернар у Еридан, ни Арктур у Еридан, ни права линеа, ни сто и дваесе милиона годиньи, ни метеорите… Нищо с нищо. Очеквайте след най-млого три деня да се чуе па нещо за апокалипсисо. Па после пак ше го отложиме, нема грижи, ни ше ни е за пръв път, ни за последень.

Гатеро на Братан Чворо дал фира у моменто, коги го вкючил. Он побеснел и, по думите на очевидци, изпотрошил полвинята си работилница, преди да се обади на производитело, па после и на спедиторо, та да го врънат обратно и да използва гаранцеата си за повреда. Старчоцете из техната маала па потръчквали по бусо, след като ония го натоварили. Кво да праиш, от скука кой кво ли не връши? Лошето е, че Чворо има неколко спешни поръчки. Я му правих интервю и он вика, че, ако до краю на таа недя не довръши три куфненски шкафа, един трикрилен гардероб и децко легло на три ката, ше плаща неустойки. Стискаме палце ситуацеата да завръши с полжитейень изход.

Юбица одила до Градо да закупи ново яденье за къщата за госкье. Там, кво се сетиш – зеленчуце, мръвка, пиенье също, секви путки майни. По стара традицеа дарила застоялете продукте на пенционерскио клуб „С послегньи сили“, за което они й благодарат сръдечно.

И за финал на емисеата нещо юбопитно. Оня откаченяк Дон Тръмпанарино щел да създава космически войски. Тва стана по-зле от СССР, праги сюшателе. Он не мое да спре латиносете да минуват през мексиканската гранеца, ше се бие у Космосо. Ше стреяме по зелените елиансе с револвере като у Дивио Запад… Важното е да се усвояват средства и да има стабилнус, кък твръдат некои пожарникаро-охранително-премиере.

Айде, че паужиньите мене си чекат!
С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Те тука да си припомните предните емисии:

Диви дол актуално/ Емисеа 01
Диви дол - актуално/ Емисеа 02
Диви дол - актуално /Емисеа 03
Диви дол - актуално/ Емисеа 04
Диви дол - актуално / Емисеа 05
Диви дол - актуално/Емисеа 06
Диви дол - актуално/ Емисеа 07

---
Още за Диви дол по секо време мое да прочетете у книгите на Торлака "Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде...". Те тука са: МАГАЗИН

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

ot-chitateli-011.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...