Диви дол - актуално, Емисеа 38

Информационен бюлетин на Вела Тропоската
radiotochka 38

Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! Бих имàла удоволствеето да ви представим триесе и осма новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето

Бахти жегата, чудим се къде да се заврем вече. Скутала съм се меджу стелажете с кньигите и четем „Косачи“ на Елин Пелин, та да проумеем кво па толко ревнаха тиа зрелусници, че било трудно, като я го знам наизус, къде съм една проста селска библиотекарка, а посланеата на афтуру са толко бистри, че пъстърва мое да вирее у тех.

Спорт

Казаа, че днеска се решавала титлата у блъгарското пръвенство. „Лудогорец“ водили с една точка на некое от ЦСКА-тата, ама я, чесну да си признаам, си викам само за местнио ни отбор, така че ми е през дедовио.

Из живото

  • Отбелезваме дваесе и четвръти май. Сега, ако му каате День на славянската писменус, личну ше ви извием врато. Ние пишеме на кирилица, къде е създадена доста след Кирил и Методий от учениците нгьи на българска територия. Не на славянска, а на българска, разпространението ѝ е подкрепено от българските владетеле, българско духовенство, български книжовни школи. Тва, че после се е разпространила чък до Далечнио Изток не значи, че е славянска. Я питайте казахите, тюркмените, таджиките, монголците и чукчите дали са славяни.
    Та, айде да не умаловажаваме най-светлио български празник и най-големото ни достиженее у световната цивилизацеа, като с лека ръка го представяме като общо дело. Дедите ни са положили огромни усилеа да създадат, съхранат и разпространат тва писмо, къде съвсем неправилно наричаме „кирилица“, оти Кирил нема нищо общо, он е правил глаголицата и никви славянски народи немат пръст у тва дело. Та, честит ви най-светъл български празник, че пак се отплеснах!
  • Дочух на пейката до универсалнио магазин, че правителството на Северна Македония платило не знам си колко милиона денара (они така нгьи се викат парите) на онаа кобила Тереза Мей и на предишнио кръшлек, кък беше… Дейвид Камерън, та да организират брекзито и да изфрълат луничавите от Европейскио съюз, та да се получи паника у Брюксел и тамошните законотворци веднъга да приемат югозападната ни съседка, та да компенсират загубата у икономическо и демографско отношенее. Сега, я източниците си нема да издадем, оти се пак съм джурналис с доказано име и професионализъм, ама нещо ми се не види като ората. И брутнио вътрешен продукт, и населенеето на Северна Македония са горе-доле колко тиа на Бирмингам с предградеата. Та Северна Македония, Югозападна България ли е ше требва да попочека неколко петилетки за Европейски съюз. Ама тва е просто лично мненее, я съм длъжна да ви каем кво съм чула, па оттука натам…
  • И накраю нещо забавно. Рангел Сирището се напил на тараба у кръчмата на Ваня Шугавата и се дигнал да дръжи реч. Квинтесенцеата на къде триесеминутното му слово мое да се закючи у тва, че призовава сички партии и кандидате дека участват у изборете, да спечелат гласо му посредствум сто и педесе лева суха пара, дваеселитрова дамаджана със скоросмрътница барем педесе и пет градуса и концерт на Веселин Маринов на Долнята тутма. Иначе у изборнио день щел да си седи дом, да гледа телевизеа и да си драпа ташацете. Кво да ви каам… Мое и да се повтарам, ама прос човек и силен ветър спирка немат…

Вие бехте с Вела Арнаудова - Тропоската

---

Още мъдрус от Диви дол мое да откриете у книжлетата на Торлака „Северозападен романь“, „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“. Те тука са.
До дни чекаме и „Херакъл. От Диви дол“.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

8march

8-МАРТЕНСКА ПРИМОЦЕА

Ако некой се е сетил у последнио мумент за подарък на съпругата, или ако некоя женица сака да се зарадва сама ньеа си, те тука - книги!
От днеска до 10 март за книгите, поръчани от жена или с посвещение за жена:
- 1 книга е с отстъпкя 10%;
- 2 и повече са с отстъпка 15%;
сичките 8 книги моете да земете с отстъпкя 20%.

Всяка от книгите, поръчани у петък до 16 ч. и събота до 11 ч., ше бъдат пущени още същио ден по куриеро, за да стигнат при вазе у понеделник.

 

Снимки

viden-vanov.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...