Диви дол - актуално, Емисеа 3

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 03

---
- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим третата новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето: 
Ситуацеата би била неловка, ако не ви се извиним на моменто. Повече я на приказки на разни самозвани метеоролозе, бидейки собствено бабички, нема да се доверевам. Излъгах ви, а не требваше да го праим, оти знам, че вие ми имате доверее. Онаа, нема да споменевам имена, та да не изглежда като злобна критика, ама ако имах съответнио анатомичен органь, щех да й го заврем у пръделнико, ми вика, че щело да напича цел день, а оно, молим ви се, снег завале. Бесна съм и на ньеа, ама най-бесна съм на мене си, оти немам право да се подвеждам по самозванце и съответно, да подвеждам и вазе, да го еба. Извинете ме за нецензурнио език, ама ме е яд и у чирвата. Да се врънеме къде времето. Кък сички разбрааме, днеска ше е снежно.

Така като гледам из прозорецо на студиото, помещаващо се у летната ми куфня, май нема да вали повече, ама ше се позакрепи къде два пръста снежна покривка. Кофти е, оти ни стига дечоро да излезнат с шейните, ни па моеш да одиш по улиците, без да те е стра, че ше се лъзнеш и ше си треснеш канчето у изроненио асфалт, ама кво да праиш. Кой му не арексва, да емигрира у Африка, ньегова си работа.

Спорт: 
Гьоко Гилгамешо за пореден път доказа, че у един справедлив свет би бил дваесетократен олимпийски шампион по силов трибой, макар и на олимпийски игри май да нема такава дисциплинка. Молим ви се, тиа да земат да се басират с Груйо Беснио, че Гьоко не мое да сцепи дваесе кубика свинаковина за един день. Отгоре на сичко били метровки. По думите на Груйо, лично му зимах интервю на местото на събитеето, тоа дошел по изгрев, заедно със сино си Станирад, млого добре го знаате. Лицето Гьоко Гилгамешо носил у ньего си резачка за дръва тип щилка и манара, тип топор, толко остра, че моеш да се обръснеш с ньеа, която даже бил кръстил с нелогичното име Змиянац, ама й викал на умилително Весна. И познайте кво станало? Резачката бръмнала, после Змиянац заиграла и Гьоко бил готов йоще по обед. Седнал да изпие колко мое от рикиата на Груйо, а горкио Станирад се изгръбил, додек подреди дръвата поди сейваньо. Загубата обаче била зловеща за Беснио. По собствените му думи тоа бас му коствал едно ягне за Гергьовдень.

Из живото: 
- Витко Севтосанио е рекъл да праи оранжереа поди Керин кладенец. Купил е декар, декар и половина ливада от Райко Трътката. Питах го, у ролята си на журналис, кво баш ше сади, ама он ми каза да си гледам работата и да се маиням, додек ме не е прибил с камънье, въпреки че му заврех собственоръчно изработената си журналистическа карта у мундзата грозна. Разследваньето ше продлъжи, обещавам ви.

- Бай Ламбо Слекшото нещо не е добре. Почнал е да забовара и да си орати на ньего си. Никой не знаа от пиенье ли е или от старческо слабоумее, ама целата маала са категорични, че е почнал да бута на акъл и работете не отодат на добре. Надаме се да не е най-лошето, ама май требва да сме подготвени и да сме наясно, че ше прикючи у най-скоро време. Па добър човек беше, а и млад, нема и осемдесе годиньи. Кво да праиш, такъв е живото…

- Сандо Арапино си е купил нова копачка и вече нема да лигури на ръка. Он се позамогна покрай тоа прази лук, къде продава на кооперативнио пазар у Градо. По собствените му думи, нема никъв проблем да помага на съсеянье, кък и на други ора у поречеето, да си очовечат имото за саденье. Срещу заплащанье, оно се знаа. Кое не струва пари у дньешни времена?

- Къцо Чекалото и Ристина Беломунявата ше одат на почивка у Павел баня, оти ньеа нещо я болат кокайете, та да ги посгрее манку. Оно там е убаво. Пада се манку на лево от Стара Загора. Зависи от коя стрънь го гледаш, де. Я съм одила там на летен лагер, коги бех у осми клас. Две седмици откарахме. Без манку да си загубим девственуста, омагьосана от един зеленоок местен от турски произход, ама у последнио мумент се усетих и му избутах ръката из сутиено си. Ама тва е лична истореа, не е ваша работа.

- И накраю нещо юбопитно. Кера от Тепавичарете одила да обяснева на нашио ингилизки съсеянин Джеймс Фърчърхаус, че у Българеа не е умесну да се пие чай секи следобед осен ако не си болен. Вие знаате, че она постоянно си дири с кой нещо да се заапе, ама Сиджимката показал, че е прифанал бая от новата си родина и ѝ казал да си ебе пичката майчина и да връви у свет бели. Ревешком дойде да ми се оплаква у студиото на радеоточка „Диви дол - актуално“, та рекох да споделим личната ѝ драма със съсеяньете си.

С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската


Ако сте пропущили некоя от предните емисии:

"Диви дол - актуално"/ Емисия 1
"Диви дол - актуално"/ Емисия 2


Повечко за Диви дол мое да намерите и у "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде..." те тука те: МАГАЗИН.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

svetlana-makedonska-heracal-nepublikuvana.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...