Диви дол - актуално, Емисеа 4

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 04

- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим четврътата новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:

Резкото затоплянье даде възможнус на бабичкоро от целото поречее да плъзне йоще издзаранка по ливагьето и градиньите, та да връти мотиките. Коя колко мое, некои отфрълия по полвинь декар, други и полвин лея не можеа да омаат, ама, знаате, старус – нерадус. Като младите избегаа по Шопeто и чужбинята, така ше е, нема кво да се праи. Ама, да се врънеме къде метеоролигните условеа.


Кък вече споменах, макар и да е безсмислено, оти и вие живеете тука, южняко донесе повишенее на температурете с десетина-петнаесе градусе, и оно само за един день. Тва предизвика бръзо разтопеванье на огромни снежньи маси горе, на граничното било. Порди таа причиня барата изеднъж покачи нивото си. Знаате, баш на брего ми е къщата. Цела нош е влачила камънье колко каруца и боторе, къде моеш да се грееш с тех цела зима, та ми не даде да мигнем ни за секундечка от лумканье.
На малко да отнесе мосто преди назе. Като мокачино е на цвет, ама добрата новина е, че почна да поспада манку от манку. Ше видиме кво ше стане. Немам връзка с Нацеоналнио институт по метеорологиа и хидрологеа къде Блъгарската академеа на наукете. Вчера нгьи звънех сигурнио петнаесе пъти, ама никой не дига телефоньо, ебем ли го кво стана. Боба ви Фроска вика, че до день-два ше стегне йоще еднъж мръзлица, ама тва ше е за послегньо до другата зима. Я вече ѝ не вервам, ама понекогиж познава. Като каа „Или ше вали, или нема да вали“. Йоще ме е яд на ньеа, че ми прееба втората емисеа, коги баш влазах ударно у общественио живот на Диви дол, признавам си.

Спорт:

Къцо Чекалото и Качо Злио се срешнали поди спирката, къде едно време минуваше рейсо. Кък знаате, и двамата се не прекинват от трудова дейнус, та рекли да уплътнат манку време с физически заниманеа, собствено канадска борба на връзано. Заложили кутиа цигари от най-скъпете, нема да споенавам марки, оти все пак медеата ни е уважавана и тука продуктово позициониранье се не допуща. Осен, ако некой не рече да ни стане спонсор, разбира се, предложенеето е отворено къде сички родоюбиви сеянье кък от Диви дол, така и от целото поречее. По думите на Къцо, он победил. По думите на Качо па ньеговата десница надделела. Обективна информацеа немаме и нема кък да имаме, оти съревнованеето се е състояло у беседката поди Бекинска шопка, а присъстваща публика е наброевала около нула зритейе.
С риск да нарушим журналистическата етика, бих изказала чисто субективното си мненее, че резултато е равен, понеже у възникналио след двубой спор Къцо получил челенка, а Качо – синьило поди левото око. Поводи за притесненее обаче нема, двамата са у добро физическо състоянее, а даже са забелезани и да си пиат пиеньето заедно сношка.

Из живото:

Генади Шерифо сведе до назе конфиденцеална информацеа, че все йоще неустановен нарушител е стреял с ловна пушка, използвайки патронье тип бранике, по табелата на селото. У долньйо край, таа, задрасканата, на излазанье, не на улазанье. По думите му, само да го намери „ше му вкарам оружеето там, къде слънце не огрева и после ше го накарам да го почисти така, че да му се не отмие вкусо и цела тубечка паста за зъби да си истиска у джуруяко“.

Въпреки че се молихме за ньего искрено, Бай Ламбо Слекшото не прескочи трапо. Шумна, та се не виде човеко. Бог да го прости. Ше видиме коги ше го сгрибат, пръво требва да се опраат секви докименте и путки майни у Градо. Ама да си знаате де, до день-два ше е.
На Киро Кьосето сино му, Дидчо, е станал триесе и шести на Републиканското пръвенство по шахмат, а е само на дваесе и четри годиньи. Младата надежда на Диви дол се е наредила на престижното место след дванаесе загуби, три ремита и престижна победа у шеесе и четврътио ход. Съшнус, тва май беше за спортните новиньи, ама кък и да е. Шахмато не е спорт като спорт.

У соцеалньете мрежи за порегьня годинь се разгоре ярустен спор за Трифонь Зарезань и Свети Валентин. Лично на мен най-млого ми допадна мненеето на един наш съсеянин, чието име ше запазим у конфиденциалнус. Цитирам дословно: А що не Свети Балантайнс, ама домашно? С трушиа. И после поди юрганьо?

И накраю нещо юбопитно. Теменужка Фръчилото си отвара студио за пачуърк, повтарам, пачуърк. Артестичньото заниманее она ше практикува у плевнята си. По собственьите й приказки там ше й е добре, оти ем си е у тех и мое да се слуша по домакинството, ем ше има слободата и уединенеето на нетрадицеонното пространство. Като за начало щела да плете калци, търлъци и ръкавици с един пръс, ама занапред имала млого по-дръзки планове, оти интересо къде творчеството й бил сериозен кък от страната, така и от чужбина. Она верно убаво плете, да му се не види. Требва да я карам да ме научи…

С вазе беше Вела Арнаудова – Тропоската

---

Диви дол актуално/ Емисеа 01
Диви дол - актуално/ Емисеа 02
Диви дол - актуално /Емисеа 03
---
Още за Диви дол – у „Северозападен романь“. „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“ те тук те: МАГАЗИН.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

ot-chitateli-016.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...