Диви дол - актуално, Емисеа 5

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 05
- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим петата новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:

Тва, ако е време, я съм трамвай. Я съм близо на педесе годиньи, не мое от таа пуста мъгла, къде ни е обиградила отсегде, да се затрием на връщанье от лебарницата къде дом и да не успеем да стигнем навреме, та да предадем пореднята емисеа на „Диви дол - актуално“. Повече за дньешнята климатична обстановка нема кво да каем.

Ако некой от вазе има, нека да заповеда. Леко цинка дъждец, като си протегнеш не моеш да си видиш дланта, не е си работа. Бабичкоро не знам и кокошките си дали ше моат да излезнат да нгьи дадат да кюцат. Ама, понеже, сакаме емисеете ни да са позитивни, барата е поспаднала манку. Па и не успе да отнесе ни един мос, кък напраи преди три-четри годиньи.

Спорт:

Къв спорт у тва време бе, съсеянье и съсеянки!? Оно ти се не ще да се покаеш навънка, ние за спорт ше приказваме. Все пак имаме спортно събитее, нема да кък да отречеме. Оня дивио на Свилко и Юбица, Данчо мининката Муфтечка е спортувал и оно кък!? Да земе тоа шашавелник да се спущи чък от Крадни брег до Ристов вир поди наше село. По-юбопитнете сюшатейе биха ме попитали с кво се е спущил у таа бурна вода, къде влачи боторе и камъняце на поразия и я веднъга бих нгьи отговорила: с ламариненото, поцинковано корито, къде са го къпали, коги йоще си е пикал у пеленьите. Я го чух кък дрънка из лиските у барата вчера у шеснаесе и триесе и две, ама си помислих, че барата е съборила некой овчарник горе, у Балканьо, и му носи покриво, ама оно не било така. Кък е издрапал да излезне от водната стихия, я не мом да ви каем, ама ако съм на техньите на местото, щех да го прибием, чесну ви оратим. Тва да му трепериш у секи мумент, коги ти не е преди очите, си не е работа…
Йоще по-юбопитнете сред вазе биха ме питали и ква е била вътрешнята мотивацеа на лицето Данчо мининка Муфтечка. Истината е, че на подобен въпрос не мом да отговорим по друг начинь, осен че си е шантав и, ако се не спре, рано или късно ше има „играчка - плачка“, ми се види.

Из живото:

- У селото работи само при Ваня Шугавата. Кой си не е купил леб, да си е купил. Като мене. Станах у шес и петнаесе. Лебарницата е затворила порди лошете метеоролични условеа, двете бакалии и оньи. Строежо на зидо поди Кметството и он е замразен за неопределено време, йоще повече, че е петък и на никой му се не подфаща, камо ли у таа мъгла. Така че, мое да използвате промеждутъко у забръзаното ни ежедневее, та да пиете две-три набръже и да се прибирате да видите кво има за яденье и дали женоро ви са у настроенее да се усамотите. Да ги извръндупите, за кой не е разбрал, оти козата си сака пръч.

- Като стана въпрос за кръчмата, Биби Цветнио тръкал билетче от лотареата преди три деня. Купил си го от Градо, изтръкал го и с изненада разбрал, че печели ни повече, ни по-малко, а цели сто и шеесе лева. Отишел при Ваня Шугавата, почерпил наред, наврел талоно десетки пъти у очите на секи тамприсъстващ, напил се юнашката и се криво-лево се прибрал дом. И коги да се събуди кво да види? Доковите гащи били зафрълени у кофата, къде я турил, оти му капе покриво и били целите у вода. Съответно и талоно станал на каша. Сега обмисля да подава жалба до лотареата, та да си му въстановат загубата, ама личното ми мненее, че от умрел писму не требва да чекаш.

- Ама не е така само у назе властниците да са навръзаньи като свински чирва и веднъга ше ви дадем доказателства. Оня деведесе и седам годишен орапяк, принц бил нашио, само белио му конь липсва, Филип, на кралицата-бабичка мъжо й, нема да го съдат, че до некво си именее шибнал с джипо си кола с две женици и един пишлегар. За щастее сички са живи, ама мое ли така бе, ора? Ако я станем на близо век и причиним катастрофа, дали ше ми простат, а? Остаям ви да размишлевате сами по темата, макар и лично според мене, като минеш седемдесе, ни си за шефиорска книжка, ни за гласоподаванье, ама айде…

- И за финал на емисеата горещи новиньи. Припомняме, че ютре предстои поредното, двеста дваесе и шесто куиз шоу, организирано от блъгарскио родоюбец от ингилизки произход Джеймс Фърчърхаус, къде имаме привилегеата да ни е съсеянин. Мое да участва секи способен да чете. Он ви предизвиква да проверите знанеата си у деветнаесе и триесе. Оно се знаа къде, при Ваня Шугавата. Вход слободен.

Ютре и другидень уй емисии. Събота и недея ше си отдъънем, че нещо и грип ме е натиснал. Айде, до пунделняк.
С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Диви дол актуално/ Емисеа 01
Диви дол - актуално/ Емисеа 02
Диви дол - актуално /Емисеа 03
Диви дол - актуално/ Емисеа 04

---
Още за Диви дол – у „Северозападен романь“. „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“ те тука те: МАГАЗИН

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Хеакъл от Диви дол

Heracles divi dol half covер small
Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на "Херакъл от Диви дол" - новата четвъртата част от поредицата "Северозападен романь".

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

6 knigi a

АБАНОСОВА СЕДМИЦА

Понеже напоследък е твърде опасно да се използват некои думи, рекохме, че е по-удачно вместо "черен петък" издателство "Попов мост" да обяви "Абаносова седмица".

-30% - Голямата промоция важи за пълен комплект книги - "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Иваил цар" (част 1), "Иваил цар" (част 2) и "Хазарт". Вместо да следите кога са "зелените коридори", за да нахлупите маските и да обикаляте магазините в търсене на подаръци, с попълването на информация в няколко полета можете да поръчате целия комплект с автографи и посвещения.

- 20% - Промоцията важи за три или повече от предлаганите книги. Особено удачна е в случай, че отдавна отлагате да попълните колекцията си и/или имате приятели, които са започнали с писанията на Торлака, но не намират време да поръчат и останалите книги;

- 15% е намалението за всяка от по-старите книги на Торлака. Ако нямате някоя от тях, захабили сте я от четене, искате я с автограф и посвещение или пък за подарък на близък, сега можете да я получите с подобаваща отстъпка.

- 10% - В качеството си на най-нова, "Хазарт" е с най-малко намаление, но за сметка на това върви с подарък единичен попълнен и пуснат фиш от тото 6/49. Желаем ви късмет! В краен случай можете да го използвате и като шантава отбелязка, ако изобщо успеете да оставите книгата, преди да я изгълтате от кора до кора.

 

Снимки

ot-chitateli-013.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...