Диви дол - актуално, Емисеа 5

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 05
- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим петата новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:

Тва, ако е време, я съм трамвай. Я съм близо на педесе годиньи, не мое от таа пуста мъгла, къде ни е обиградила отсегде, да се затрием на връщанье от лебарницата къде дом и да не успеем да стигнем навреме, та да предадем пореднята емисеа на „Диви дол - актуално“. Повече за дньешнята климатична обстановка нема кво да каем.

Ако некой от вазе има, нека да заповеда. Леко цинка дъждец, като си протегнеш не моеш да си видиш дланта, не е си работа. Бабичкоро не знам и кокошките си дали ше моат да излезнат да нгьи дадат да кюцат. Ама, понеже, сакаме емисеете ни да са позитивни, барата е поспаднала манку. Па и не успе да отнесе ни един мос, кък напраи преди три-четри годиньи.

Спорт:

Къв спорт у тва време бе, съсеянье и съсеянки!? Оно ти се не ще да се покаеш навънка, ние за спорт ше приказваме. Все пак имаме спортно събитее, нема да кък да отречеме. Оня дивио на Свилко и Юбица, Данчо мининката Муфтечка е спортувал и оно кък!? Да земе тоа шашавелник да се спущи чък от Крадни брег до Ристов вир поди наше село. По-юбопитнете сюшатейе биха ме попитали с кво се е спущил у таа бурна вода, къде влачи боторе и камъняце на поразия и я веднъга бих нгьи отговорила: с ламариненото, поцинковано корито, къде са го къпали, коги йоще си е пикал у пеленьите. Я го чух кък дрънка из лиските у барата вчера у шеснаесе и триесе и две, ама си помислих, че барата е съборила некой овчарник горе, у Балканьо, и му носи покриво, ама оно не било така. Кък е издрапал да излезне от водната стихия, я не мом да ви каем, ама ако съм на техньите на местото, щех да го прибием, чесну ви оратим. Тва да му трепериш у секи мумент, коги ти не е преди очите, си не е работа…
Йоще по-юбопитнете сред вазе биха ме питали и ква е била вътрешнята мотивацеа на лицето Данчо мининка Муфтечка. Истината е, че на подобен въпрос не мом да отговорим по друг начинь, осен че си е шантав и, ако се не спре, рано или късно ше има „играчка - плачка“, ми се види.

Из живото:

- У селото работи само при Ваня Шугавата. Кой си не е купил леб, да си е купил. Като мене. Станах у шес и петнаесе. Лебарницата е затворила порди лошете метеоролични условеа, двете бакалии и оньи. Строежо на зидо поди Кметството и он е замразен за неопределено време, йоще повече, че е петък и на никой му се не подфаща, камо ли у таа мъгла. Така че, мое да използвате промеждутъко у забръзаното ни ежедневее, та да пиете две-три набръже и да се прибирате да видите кво има за яденье и дали женоро ви са у настроенее да се усамотите. Да ги извръндупите, за кой не е разбрал, оти козата си сака пръч.

- Като стана въпрос за кръчмата, Биби Цветнио тръкал билетче от лотареата преди три деня. Купил си го от Градо, изтръкал го и с изненада разбрал, че печели ни повече, ни по-малко, а цели сто и шеесе лева. Отишел при Ваня Шугавата, почерпил наред, наврел талоно десетки пъти у очите на секи тамприсъстващ, напил се юнашката и се криво-лево се прибрал дом. И коги да се събуди кво да види? Доковите гащи били зафрълени у кофата, къде я турил, оти му капе покриво и били целите у вода. Съответно и талоно станал на каша. Сега обмисля да подава жалба до лотареата, та да си му въстановат загубата, ама личното ми мненее, че от умрел писму не требва да чекаш.

- Ама не е така само у назе властниците да са навръзаньи като свински чирва и веднъга ше ви дадем доказателства. Оня деведесе и седам годишен орапяк, принц бил нашио, само белио му конь липсва, Филип, на кралицата-бабичка мъжо й, нема да го съдат, че до некво си именее шибнал с джипо си кола с две женици и един пишлегар. За щастее сички са живи, ама мое ли така бе, ора? Ако я станем на близо век и причиним катастрофа, дали ше ми простат, а? Остаям ви да размишлевате сами по темата, макар и лично според мене, като минеш седемдесе, ни си за шефиорска книжка, ни за гласоподаванье, ама айде…

- И за финал на емисеата горещи новиньи. Припомняме, че ютре предстои поредното, двеста дваесе и шесто куиз шоу, организирано от блъгарскио родоюбец от ингилизки произход Джеймс Фърчърхаус, къде имаме привилегеата да ни е съсеянин. Мое да участва секи способен да чете. Он ви предизвиква да проверите знанеата си у деветнаесе и триесе. Оно се знаа къде, при Ваня Шугавата. Вход слободен.

Ютре и другидень уй емисии. Събота и недея ше си отдъънем, че нещо и грип ме е натиснал. Айде, до пунделняк.
С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Диви дол актуално/ Емисеа 01
Диви дол - актуално/ Емисеа 02
Диви дол - актуално /Емисеа 03
Диви дол - актуално/ Емисеа 04

---
Още за Диви дол – у „Северозападен романь“. „Автономията????“ и „Май ше ни бъде…“ те тука те: МАГАЗИН

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

 

Снимки

ot-chitateli-011.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...