Диви дол - актуално, Емисеа 10

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 10

---

  • Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим десета юбилейна новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.
Времето:

Йея Искра ме събуди у шес и десет издзаранкя. Они бабичкорете почват да не моат да спът със сека годинь се повече, знаате. Два пъти ѝ затворих телефоньо, ама нема, она пак си дрънка и тва си е. Били ѝ свръшвали дръвата та, ако мое да каем на ората по радиото да напраат благотворителна кампанеа, та да ѝ сберат некой лев за топло.

Я така ми се спеше, че я запофичих у лево. Викам „Да си мислила, коги му е било времето. Оно тва е щръкеловио снег, ше се сгрее след три-четри деня, кво си мислиш? Нема да откара до май месец се така!“. Ама, ако некой има желанее и възможнус, не е лоше да ѝ занесе по един-два кръпея, че верно ше земе да се куртулиса, а у таа мръзлица нема и кък да я изкараме до ветровитио хълм.

Иначе е студ, верно. Ама я не знам кво чекате от Миничък Сечко. Обаче поне е грейнало едно слънце… Нищо че апе поди ноктевцете, а снего рупа поди краката ти по прътината. Друго си е да видиш небото и Балканьо. Ше изтръпиме и таа зима, оно се е видело.

И накраю пак да ви подсетим. Кой има некой кръпей изостанал, да го занесе на йея Искра. Ни ше забогатеете, ни ше обеднеете без ньего. Мое даже да ѝ го префрълите през оградата, она ше си го намери, нема да я мислите. Ръждави и криви пиронье по улиците събира, та камо ли тва.

Спорт:

Къцо Чекалото и Качо Злио нещо са пошашавели, ако изобщо некогиж не са били шашави. Я такова време не помним. След пехливанската си борба се сдобрили и рекли да се качат на Бранково падало, та да си напраат селфи на замръзналио водопад и да го качат у социалнете мрежи. По собствените нгьи думи са паднали барем по дваесе пъти. На човек. Коги най-после се окикерчили, се сетили, че селфи се праи най-убаво с пръчка за селфи, а они не притежават такава чудесия.

Порди таа причина фанали и отсекли една лисковиня, стъпили на големата скала от ваше лево на каченье къде водопадо, връзали клиторнио телефонь на Качо за лисковинята, оти имал бил по-добра резолюцеа ли, не знам си там кво му викат и аха да щракнат, ама сезало се разлабил и телефоньо се пръснал на пръчета доле, на каминяко. Собственико обаче запазил самообладанее, вербализирано под формата на:

- Ебал съм го у телефоньо! Ше каам на сестрата да ми изпрати друг от Италеа. Она закво им чисти къщите там, ако не мое да ми напраи един подарък? Дай твою да се щракнеме с ньего!

- Връжи го здраво, че я ни сестра имам, ни Италеа знам къде е.

У крайна сметка сичко завръшило добре, ако изкючиме, че тиа двамата със сигурнус не са сбрали тленните останки на телефоньо и са замръсили природата. Обаче дойдоа и ми показаа снимката. Разкошна природна гледка. Само да не беха улендзеньите нгьи физиономии, ама и така става.

Ако информацеонна медеа „Диви дол“ имаше и телевизеа, а не беше само радеоточка, щех да ви ги покаем, ама те. Засега немаме техническио ресурс.

Из живото:
  • Изчистих паужиньите. Божеййй, додек се не зафанеш, не знааш колко разправия е! Два дена не съм се спрела. Имаш чуството, че къщата ти е голема колко „Бурж-ал-Араб“. Прекинах се, дробовете ми се наплъниа с пепеяк. Йоще не мом да се изсекнем и кашям като миньор сека дзарань. Ама те, отфрълиаме таа работа, та да олекотиме пролетньото почистванье.
  • Братан Чворо, знаате го къв е темерутин, та требва да разбирам от сестра му Юбица Свилковица, да земе да кандидатства по некъв европейски проект и да спечели не знам си колко ияди евро, та да насади ореи. Според Юбица става въпрос за къде дваесе декара, ама оня ботор си мирва и не ще да кае къде са. Питах го по телефоньо, затвори ми на моменто. Одих до тех, изпрати Дочка да ми кае, че си не е дом, а я го видим през прозорецо кък гледа телевизеа и пие вино. Ше ви дръжим у теченее на събитеето, нема да остаим работете така.
  • Днеска стават десет годиньи, откво ни напусна нашио скъп съсеянин Гръга Пипето. Голем човек, космополит, широко скроен отсегде. На никой басма не цепеше, кво си му беше у главата, тва си му беше и на устата. Да отлееме по дваесе грама скоросмрътньица у ньегова памет, оти он беше колко противоречива, толко и забележителна личнус.

Бъдете като Гръга Пипето вазе си, па ако ще сички да ви викат, че сте шантави по целата глава

С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Още за Диви дол по секо време мое да прочетете и у "Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде...". А тех мое да ги земете от те тука те: МАГАЗИН.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

 

Снимки

dinko-herakal.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...