Диви дол - актуално, Емисеа 10

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 10

---

  • Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим десета юбилейна новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.
Времето:

Йея Искра ме събуди у шес и десет издзаранкя. Они бабичкорете почват да не моат да спът със сека годинь се повече, знаате. Два пъти ѝ затворих телефоньо, ама нема, она пак си дрънка и тва си е. Били ѝ свръшвали дръвата та, ако мое да каем на ората по радиото да напраат благотворителна кампанеа, та да ѝ сберат некой лев за топло.

Я така ми се спеше, че я запофичих у лево. Викам „Да си мислила, коги му е било времето. Оно тва е щръкеловио снег, ше се сгрее след три-четри деня, кво си мислиш? Нема да откара до май месец се така!“. Ама, ако некой има желанее и възможнус, не е лоше да ѝ занесе по един-два кръпея, че верно ше земе да се куртулиса, а у таа мръзлица нема и кък да я изкараме до ветровитио хълм.

Иначе е студ, верно. Ама я не знам кво чекате от Миничък Сечко. Обаче поне е грейнало едно слънце… Нищо че апе поди ноктевцете, а снего рупа поди краката ти по прътината. Друго си е да видиш небото и Балканьо. Ше изтръпиме и таа зима, оно се е видело.

И накраю пак да ви подсетим. Кой има некой кръпей изостанал, да го занесе на йея Искра. Ни ше забогатеете, ни ше обеднеете без ньего. Мое даже да ѝ го префрълите през оградата, она ше си го намери, нема да я мислите. Ръждави и криви пиронье по улиците събира, та камо ли тва.

Спорт:

Къцо Чекалото и Качо Злио нещо са пошашавели, ако изобщо некогиж не са били шашави. Я такова време не помним. След пехливанската си борба се сдобрили и рекли да се качат на Бранково падало, та да си напраат селфи на замръзналио водопад и да го качат у социалнете мрежи. По собствените нгьи думи са паднали барем по дваесе пъти. На човек. Коги най-после се окикерчили, се сетили, че селфи се праи най-убаво с пръчка за селфи, а они не притежават такава чудесия.

Порди таа причина фанали и отсекли една лисковиня, стъпили на големата скала от ваше лево на каченье къде водопадо, връзали клиторнио телефонь на Качо за лисковинята, оти имал бил по-добра резолюцеа ли, не знам си там кво му викат и аха да щракнат, ама сезало се разлабил и телефоньо се пръснал на пръчета доле, на каминяко. Собственико обаче запазил самообладанее, вербализирано под формата на:

- Ебал съм го у телефоньо! Ше каам на сестрата да ми изпрати друг от Италеа. Она закво им чисти къщите там, ако не мое да ми напраи един подарък? Дай твою да се щракнеме с ньего!

- Връжи го здраво, че я ни сестра имам, ни Италеа знам къде е.

У крайна сметка сичко завръшило добре, ако изкючиме, че тиа двамата със сигурнус не са сбрали тленните останки на телефоньо и са замръсили природата. Обаче дойдоа и ми показаа снимката. Разкошна природна гледка. Само да не беха улендзеньите нгьи физиономии, ама и така става.

Ако информацеонна медеа „Диви дол“ имаше и телевизеа, а не беше само радеоточка, щех да ви ги покаем, ама те. Засега немаме техническио ресурс.

Из живото:
  • Изчистих паужиньите. Божеййй, додек се не зафанеш, не знааш колко разправия е! Два дена не съм се спрела. Имаш чуството, че къщата ти е голема колко „Бурж-ал-Араб“. Прекинах се, дробовете ми се наплъниа с пепеяк. Йоще не мом да се изсекнем и кашям като миньор сека дзарань. Ама те, отфрълиаме таа работа, та да олекотиме пролетньото почистванье.
  • Братан Чворо, знаате го къв е темерутин, та требва да разбирам от сестра му Юбица Свилковица, да земе да кандидатства по некъв европейски проект и да спечели не знам си колко ияди евро, та да насади ореи. Според Юбица става въпрос за къде дваесе декара, ама оня ботор си мирва и не ще да кае къде са. Питах го по телефоньо, затвори ми на моменто. Одих до тех, изпрати Дочка да ми кае, че си не е дом, а я го видим през прозорецо кък гледа телевизеа и пие вино. Ше ви дръжим у теченее на събитеето, нема да остаим работете така.
  • Днеска стават десет годиньи, откво ни напусна нашио скъп съсеянин Гръга Пипето. Голем човек, космополит, широко скроен отсегде. На никой басма не цепеше, кво си му беше у главата, тва си му беше и на устата. Да отлееме по дваесе грама скоросмрътньица у ньегова памет, оти он беше колко противоречива, толко и забележителна личнус.

Бъдете като Гръга Пипето вазе си, па ако ще сички да ви викат, че сте шантави по целата глава

С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Още за Диви дол по секо време мое да прочетете и у "Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде...". А тех мое да ги земете от те тука те: МАГАЗИН.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Хеакъл от Диви дол

Heracles divi dol half covер small
Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на "Херакъл от Диви дол" - новата четвъртата част от поредицата "Северозападен романь".

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

6 knigi a

АБАНОСОВА СЕДМИЦА

Понеже напоследък е твърде опасно да се използват некои думи, рекохме, че е по-удачно вместо "черен петък" издателство "Попов мост" да обяви "Абаносова седмица".

-30% - Голямата промоция важи за пълен комплект книги - "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Иваил цар" (част 1), "Иваил цар" (част 2) и "Хазарт". Вместо да следите кога са "зелените коридори", за да нахлупите маските и да обикаляте магазините в търсене на подаръци, с попълването на информация в няколко полета можете да поръчате целия комплект с автографи и посвещения.

- 20% - Промоцията важи за три или повече от предлаганите книги. Особено удачна е в случай, че отдавна отлагате да попълните колекцията си и/или имате приятели, които са започнали с писанията на Торлака, но не намират време да поръчат и останалите книги;

- 15% е намалението за всяка от по-старите книги на Торлака. Ако нямате някоя от тях, захабили сте я от четене, искате я с автограф и посвещение или пък за подарък на близък, сега можете да я получите с подобаваща отстъпка.

- 10% - В качеството си на най-нова, "Хазарт" е с най-малко намаление, но за сметка на това върви с подарък единичен попълнен и пуснат фиш от тото 6/49. Желаем ви късмет! В краен случай можете да го използвате и като шантава отбелязка, ако изобщо успеете да оставите книгата, преди да я изгълтате от кора до кора.

 

Снимки

b-16.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...