Диви дол - актуално, Емисеа 12

Информационна емисеа на Вела Тропоската

radiotochka 12

- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим дванаеста новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:

Със зор се събудих издзаранка, та да идем на работа. Оно едно такова, склопило се отсегде… И я не знам къде съм пошла. У такова време човек требва да си седи дом и да обикая кюмбето, поне така си мислим. Ако имате възможнус, не си мръдайте изподи юргано. Ставайте от кревато само при положенее, че ви се допика или требва да фрълите некой кръпей у кюмбето. Друго не мом да ви каем. Само здраве да е!

Спорт:

Дечоро от маалата покрай Кметството па са се проявили. Тоа път рекли да се спущат с найлонье по Ристово бранище, оти се е заледило и мое да се физгаш колко си сакаш. И они, кво да праат? Физгали се. Радистан, на Станирад сино му, е със строшена на три места предмишница, оти се фрълил у доло, барабар с шейната. Динчо на Гьоковите паднал от едно дръво, оти видел катерица и сакал да лиши свето от присъствеето й. Ерменко на Личко си разпорил целио гъзер, оти се спущал с найлонь. Да го питаш къде му е бил акъло, он е почти на тринаесе, ама друго е важното. Мое и да си зели поука, оти и тримата се прибрали йозгоре, все едно си идат от Пръвата световна. По думите на очевидци, се крепили един за друг като да са единствените оцелели от Каймакчалан. Ама дофтурете у Градо са категорични, че ше оцелеат, така че нема кво да се притесневаме за демографеата на Диви дол. Йоще повече, че вече близо една недея немаме информацеа за смрътни сючаи.

Из живото:

Таа приоданка Дочка на Братан Чворо нещо я бие съчмата май. Човеко си се прибрал из дръводелската работилница кък си му е редо и сакал да седне да жулне шес-седем рикии. По навик. Не се бръкайте, ньеговио адет не е полезен за здравето, ама като го гледам къв е бик, не му и вреди особено. И кво да види, мислите? Жена му му турила на масата салата рукола, хамон, прошуто и кедрови ядки.
- Кво е тва, ма!? – чули комшиите да я пита. А пенджерете били затворени. Сметайте дали не е навиквал тоа орапяк. Она му обяснила, че е одила до Градо спецеално да купи продукте, оти у дивидолскио гастроном нема. Сакала да му напраи изненада, оти у интернедо видела разцепкя за подобна екзотична салата. Резултато. Набръже, че емисеата е по средата, а вече требва да свръшва: строшена чиния и пръснати по целио килим рукола, хамон, прошуто и кедрови ядки. Братан Чворо се навел и се загледал. После фанал една от ядките и си гризнал с левио кучешки зъб. После ги обрал сички йозземи и пак приседнал, заебавайки сички останали съставки на екзотичната салата.
Дочка мела, а он рупал кедрови ядки със скоросмрътница. Арексало му, ама като чул колко пари излаза килото и рекъл на жена си, че ше я утрепе, ако купи йоще еднъж. Ореи и лешници пак си стават за разядка.

Били Портър знаате ли кой е? Ако не знаате, един чръномръскав, къде оди на Оскарете с рокля с шлейф, къде се влачи три метра зади ньего. По чръвенио килим, разбира се. И оня загубеняк, Денчо Пръжката, кво мислите, че му родила главата куха? Облекъл неква рокля на макье си, ама преди тва ѝ пришил йоще един фистань изодзаде, та да се влачи по ньего и улетел у кръчмата на Ваня Шугавата. Мислил, че ше стане майтап, особено оти бил с папийонка от некъв колань за престилка. Пак на макье му. Малии, кък са го били! И колко пъти са му казали „педе*ас“… Не щете и да знаате… А човеко само сакал да се помайтапи.

Утринна мъгла, Източно обещание, Френска лавандула. Има и йоще стотици видове ароматни свещи, с които уважаемите господа от Диви дол моеха да зарадват дамите на сръцето си за Свети Валентин. Ама они не го напраиха. Само Вела Тропоската, собствено я, притежавам такива свещи. Поръчах си ги онлайн. Не излезнаа млого. Дваесе и два лева с доставката. Не, че е новина, ама сакам да каем, че една жена мое да се еманципира и да не разчита на тва кво некой трифонзарезанец ше напраи за ньеа. Бъдете смели, само така ше прекръшиме таа прокиснала от спирт паплач!

С вазе беше Вела Арнаудова – Тропоската
---
Ако нещо не ви е ясно за Диви дол, у трилогията на Торлака ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...") ше се изясни. Поръчвайте от TУКА.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Хеакъл от Диви дол

Heracles divi dol half covер small
Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на "Херакъл от Диви дол" - новата четвъртата част от поредицата "Северозападен романь".

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

6 knigi a

АБАНОСОВА СЕДМИЦА

Понеже напоследък е твърде опасно да се използват некои думи, рекохме, че е по-удачно вместо "черен петък" издателство "Попов мост" да обяви "Абаносова седмица".

-30% - Голямата промоция важи за пълен комплект книги - "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Иваил цар" (част 1), "Иваил цар" (част 2) и "Хазарт". Вместо да следите кога са "зелените коридори", за да нахлупите маските и да обикаляте магазините в търсене на подаръци, с попълването на информация в няколко полета можете да поръчате целия комплект с автографи и посвещения.

- 20% - Промоцията важи за три или повече от предлаганите книги. Особено удачна е в случай, че отдавна отлагате да попълните колекцията си и/или имате приятели, които са започнали с писанията на Торлака, но не намират време да поръчат и останалите книги;

- 15% е намалението за всяка от по-старите книги на Торлака. Ако нямате някоя от тях, захабили сте я от четене, искате я с автограф и посвещение или пък за подарък на близък, сега можете да я получите с подобаваща отстъпка.

- 10% - В качеството си на най-нова, "Хазарт" е с най-малко намаление, но за сметка на това върви с подарък единичен попълнен и пуснат фиш от тото 6/49. Желаем ви късмет! В краен случай можете да го използвате и като шантава отбелязка, ако изобщо успеете да оставите книгата, преди да я изгълтате от кора до кора.

 

Снимки

b-16.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...