Диви дол - актуално, Емисеа 16 

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 16
---
- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим шеснаеста новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времетo

Абе, тръпи се. Некво се е смъглило йозотгоре, ама нема нищо страшно. По тва време на годината сме свикнали на сичко. Кво е, тва е. При положенее, че йоще не е даже и завалело, кво да ви каем? Да се равдаме на мументо, оти и по-зле сме видвали. Нощеска вале дъж и не става за копанье, ама па от друга стрънь, тва слънце, къде ви приказвам за ньего, мое да напраи, та земята да изпръъне и по икиндия да моете да фуанете лизгаро у градината за един-два реда. Па ютре ше отврълите пак те толко и за една недея е готова бащинията ви.

Спорт

Послегня тренировка преди въстановеваньето на пролетнио дел от пръвенството. Дивидолци играа едни срещу други на мининки вратички. Шес на шес човека. Нали са дванаесе ощбо целио отбор, та немаше за повече. Тия с чръвеньите тениски победиа ониа със синьите с категоричнио резултат дванаесе на единаесе. Они водеа десет на два, ама ебем ли ги кво нгьи стана и се отпущиа, та отнесоа седам безответни гола. Ерменко обаче се отличи с две бръзи попаденеа – едното с глава, другото у левото кьоше, поди плонжо на противниковио вратар и осигури победата на тимо си. Имаме леки забележки, оти тениската му беше розава, а не чръвена, ама айде, тва са подробносте.

Из живото

- Кък ви съобщих вчера, Детелин Арнаутино се е прибрал от Гръцеа и ше дига чешма поди Ръбовата падина. Добре, ама нема кой да се нафане да работи. Сичко го мръзи, та не мое да гледа. Човеко дава триесе лева надница на день и па сички си праат оглушки. Макье ви да еба изкилиферчена! Дедите ви са си скинвали гъзо Диви дол да стане тва, къде е, а вазе ви се не остаят картете и предпочитате да викате „белот на купа“, место да пренесете пет камика!? Казах ви го възможно най-цивилизовано: макье ви да ебем изкилиферчена!
- Некъв си там президент на Московието бил идвал на посещенее. Ние сме изпущили таа твръде маловажна новина, ама се обострихме като журналистическо перо, йоще порече, че сме жена, следователно усойница с разцепен език, та ни стана интересно: къв си ти, бай хуй, та да ни казуваш да приемаме китайскио юан, место еврото? Кой те е питал? Банкенскио пожарникар през целото време гледаше като пресисал или пробваше мускулнио тонус на левата ръка на миниатюрната медвед. Маиняй рублата и приемай кво сакаш! У Диви дол дръжиме на евроцентризмо, а ти си оди на североизток и не ни се мешай! Знааш ли колко човека от наше село работат у Западна Европа? Цифром и словом дваесе и три. А знааш ли колко работат отвъд Днепър. Цифром 0, словом нула. Айде, чао!
- И накраю нещо юбопитно: хлебарките имали по две глави. Едната там, къде си требва, другата – на дупето. Я не знам ква е таа работа, нищо, че бех отличничка по природознанее, ама друго ми привлече вниманеето. Могли да живеат по камара време, май десетина дена, без глава. Не знам коя от двете, а мое и двете да са, ше ви излъжем. Таа новина по радиоточката ни обаче е наплъно излишна, оти хлебарките са по градовете, у Диви дол патиме от стръшейе и барабинци. Ама, те така, да си знаате.
С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Да не забравите: Торлако надлъго и нашироко е писал за нашто село у трите си книжлета "Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде...". От ТУКА мое да си ги земете.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Хеакъл от Диви дол

Heracles divi dol half covер small
Много смях и 12 илюстрации са събрани между кориците на "Херакъл от Диви дол" - новата четвъртата част от поредицата "Северозападен романь".

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

6 knigi a

АБАНОСОВА СЕДМИЦА

Понеже напоследък е твърде опасно да се използват некои думи, рекохме, че е по-удачно вместо "черен петък" издателство "Попов мост" да обяви "Абаносова седмица".

-30% - Голямата промоция важи за пълен комплект книги - "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Иваил цар" (част 1), "Иваил цар" (част 2) и "Хазарт". Вместо да следите кога са "зелените коридори", за да нахлупите маските и да обикаляте магазините в търсене на подаръци, с попълването на информация в няколко полета можете да поръчате целия комплект с автографи и посвещения.

- 20% - Промоцията важи за три или повече от предлаганите книги. Особено удачна е в случай, че отдавна отлагате да попълните колекцията си и/или имате приятели, които са започнали с писанията на Торлака, но не намират време да поръчат и останалите книги;

- 15% е намалението за всяка от по-старите книги на Торлака. Ако нямате някоя от тях, захабили сте я от четене, искате я с автограф и посвещение или пък за подарък на близък, сега можете да я получите с подобаваща отстъпка.

- 10% - В качеството си на най-нова, "Хазарт" е с най-малко намаление, но за сметка на това върви с подарък единичен попълнен и пуснат фиш от тото 6/49. Желаем ви късмет! В краен случай можете да го използвате и като шантава отбелязка, ако изобщо успеете да оставите книгата, преди да я изгълтате от кора до кора.

 

Снимки

ot-chitateli-0001-a.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...