Диви дол - актуално, Емисеа 16 

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 16
---
- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим шеснаеста новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времетo

Абе, тръпи се. Некво се е смъглило йозотгоре, ама нема нищо страшно. По тва време на годината сме свикнали на сичко. Кво е, тва е. При положенее, че йоще не е даже и завалело, кво да ви каем? Да се равдаме на мументо, оти и по-зле сме видвали. Нощеска вале дъж и не става за копанье, ама па от друга стрънь, тва слънце, къде ви приказвам за ньего, мое да напраи, та земята да изпръъне и по икиндия да моете да фуанете лизгаро у градината за един-два реда. Па ютре ше отврълите пак те толко и за една недея е готова бащинията ви.

Спорт

Послегня тренировка преди въстановеваньето на пролетнио дел от пръвенството. Дивидолци играа едни срещу други на мининки вратички. Шес на шес човека. Нали са дванаесе ощбо целио отбор, та немаше за повече. Тия с чръвеньите тениски победиа ониа със синьите с категоричнио резултат дванаесе на единаесе. Они водеа десет на два, ама ебем ли ги кво нгьи стана и се отпущиа, та отнесоа седам безответни гола. Ерменко обаче се отличи с две бръзи попаденеа – едното с глава, другото у левото кьоше, поди плонжо на противниковио вратар и осигури победата на тимо си. Имаме леки забележки, оти тениската му беше розава, а не чръвена, ама айде, тва са подробносте.

Из живото

- Кък ви съобщих вчера, Детелин Арнаутино се е прибрал от Гръцеа и ше дига чешма поди Ръбовата падина. Добре, ама нема кой да се нафане да работи. Сичко го мръзи, та не мое да гледа. Човеко дава триесе лева надница на день и па сички си праат оглушки. Макье ви да еба изкилиферчена! Дедите ви са си скинвали гъзо Диви дол да стане тва, къде е, а вазе ви се не остаят картете и предпочитате да викате „белот на купа“, место да пренесете пет камика!? Казах ви го възможно най-цивилизовано: макье ви да ебем изкилиферчена!
- Некъв си там президент на Московието бил идвал на посещенее. Ние сме изпущили таа твръде маловажна новина, ама се обострихме като журналистическо перо, йоще порече, че сме жена, следователно усойница с разцепен език, та ни стана интересно: къв си ти, бай хуй, та да ни казуваш да приемаме китайскио юан, место еврото? Кой те е питал? Банкенскио пожарникар през целото време гледаше като пресисал или пробваше мускулнио тонус на левата ръка на миниатюрната медвед. Маиняй рублата и приемай кво сакаш! У Диви дол дръжиме на евроцентризмо, а ти си оди на североизток и не ни се мешай! Знааш ли колко човека от наше село работат у Западна Европа? Цифром и словом дваесе и три. А знааш ли колко работат отвъд Днепър. Цифром 0, словом нула. Айде, чао!
- И накраю нещо юбопитно: хлебарките имали по две глави. Едната там, къде си требва, другата – на дупето. Я не знам ква е таа работа, нищо, че бех отличничка по природознанее, ама друго ми привлече вниманеето. Могли да живеат по камара време, май десетина дена, без глава. Не знам коя от двете, а мое и двете да са, ше ви излъжем. Таа новина по радиоточката ни обаче е наплъно излишна, оти хлебарките са по градовете, у Диви дол патиме от стръшейе и барабинци. Ама, те така, да си знаате.
С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Да не забравите: Торлако надлъго и нашироко е писал за нашто село у трите си книжлета "Северозападен романь", "Автономията????" и "Май ше ни бъде...". От ТУКА мое да си ги земете.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

 

Снимки

b-002.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...