Диви дол "Актуално", Емисеа 52

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

Драги дивидолчанье и жителе на поречеето, имам удоволствеето да ви представим педесе и фтора информацеонна емисеана на радиоточка „Диви дол“. Вече имаме нормализирано подаванье на сигнал къде сички наши сюшатейе, така че нема да ви занимаваме с простотии от медийно-регулаторен характер.

Из живото

Кък обещах, ше ви разкаем за Цанчо Въшлето и Сретен Живовляко. Молим ви се, и они рекли да стават кметове. Да де, един от тех да стане кмет, нема кък двамата. Сретен го знаате къв е буцуняк ниеден, рекъл да гледа от Цанчо кво ше праи и да го повтара, ама двойно повече, та да го прибие с ньеговите камънье по ньеговата глава.

И така у четврътък рано издзаранка Цанчо поръчал на Ваня Шугавата да опече триесе кебапчета за вечерта и се юрнал из целото село да лепи плакати, нарисувани собственоръчно със суросинкяв флумастер. Педесе плаката налепил. Пърформансо му бил прост и ясен.

IMG 1848

На центъро пред чешмата па забил у тополите с пирончовци вефт чарфаф, с друг слогън. Он у профил (къв виртуозен художник и обаятелен с думите e моете да се убедите сами).

IMG 1847

Веднъга след ньего и Сретен влезнал при Ваня и поръчал шеесе кебапчета за извечер. Мойта приятелка мое да й викат Шугавата, ама с годиньите се е доказала като великолепна бизнесдама, та само дигнала телефоньо и заръчала тия убости от едно заведенее за бръзо храненье у Градо. Нищо не рискувала, оти сакала и от двамата пишман кметове предплата. Отделно три каси бира за Цанчо и шес за Сретен, пет кила рикиа за Цанчо и десет за Сретен… Оборото се очертал добър.

Сретен трескаво нарисувал ньегови си плакате.

 IMG 1851

Издебнал да се запладни целото село и разлепил сички на Цанчо, та сложил посланеето си. После най-безцеремонно скинал чарфафо и закичил ньегов си. Пак с пирончовци.

IMG 1846

И къв мислите, че е крайнио резултат, дами и господа дивидолчанье, жителе и госке на поречеето на Краднибрешка Кривулница?
Таа вечер у кръчмата не пристъпил никой. Н и к о й! За пръв път у истореата на селото. Само Цанчо Въшлето и Сретен Живовляко си били там. Е, и мойта дружка Ваня, къде само се подсмихвала поди мустак и им гледала сеиро.

- Ей, оно се е видело, че избирателете вече са купени и не мое да нгьи привлечеме вниманеето със стотина кебапчета и неколко кила пиенье – рекъл след къде два часа затишее Цанчо. – Ваньо, ела тука да изедеме и изпиеме кво моеме, па другото го прибери у хладилнико да се не развали.

Лично я, нищо, че съм джурналис вече неколко месеца и следим световнио новинарски поток, за по-сгомолясало се без ни гръм, ни тресък политическо съревнованее не съм чула. Ваня вика, че двамата си тръгнали заедно мрътво пияни, изшкембени от по дваесетина кебапчета на човек, пеейки химно. Недоразбрани родоюбци, нема що…

---

Един репортаж от Крадни брег. Палашо на Сирма Чиятата скинал синджиро и изел поне десет кокошки, преди Пено Саламурата, председатело на ловнята дружинкя, да го загради зади Сцепена лиска и да го „браникира“ едно убаво. Сирма сака да подава жалба до природозащитни организации. Даже идва да ме моли да кажем нещо убаво у памет на Кучан. Така се казваше палашо. Рекох й, че не съм поп, та да четем заупокойни молитви и че природозащитниците нема да й обрънат вниманее, оти и кокошките са живинки и не мое некъв пес да ги дави из дворовете. Она ме прокле със синя клетва, ама нема кък да ме фане. Я съм начетен човек и на бабини деветини не вервам.

---

Рангел Сирището да земе и да прескочи оградата на казано за печенье на рикиа. Въпреки че си строшил китката на деснята ръка при приземеваньето, он успел да изкръти вратницата, да улезне вътре и да се накръка с пръвак като казашки ветеран. На дзаранта го намерили у безпомушну състоянее да се тръкая по пьочнико, омазан от глава до пети с повръщано. Псували го. И го ритали. И го били с песници. И с камънье го гонили чък до тех. Не знам, от хуманна гледна точка Диви дол понекогиж ми прилича на Саудитска Арабия. Моеха да си го утрепат като едното нищо човеко за една строшена врата и кило и нещо първак. Тоа свет отоди наникъде.

С вас беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Още информацеа за Диви дол - у книгите на Торлако "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде..." и "Херакъл от Диви дол". Те от ТУКА мое да си ги набавите.

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

Разкази за маса

razkazi za masa frontНелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

Иска ви се да сте там? Сред цигарения дим, зад зацапаните прозорци, които кънтят от смях, наздравици и препирни?

Торлака ви е запазил място. Придърпайте си стол, сипете си едно пиенье по ваш избор и разгръщайте смело!

.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") можете да вземете за 77 лв. вместо 83 лв.

- При покупка на всичките 10 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", "101 текста на Торлака за Биволъ" и "Аз, ваксинаторът"), те ще ви струват 155 вместо 168 лв. 

В медиите

„Моят човек“ писател – Стоян Николов – Торлака

269136200 4691094374273339 2016389572412586466 n

"Торлака е интересна и вълнуваща личност. Познанството с него и книгите му дава вълнуващи преживявания и знания, но има и негативи. На първо място за четящите – на всяка страница би следвало да има червена точка, така че не давайте тези издания на деца под 16 годишна възраст! За тези, които смятат да сядат на маса с него, трябва да знаят, че такова деяние е препоръчително само за тези, пълнолетни и способни да носят лична отговорност граждани, покрили критериите за напреднали по българския банкетен стандарт.

С други думи – трябва да можете да изпиете поне едно кило северозападна скоросмъртница, без да проявявате признаци на видимо пиянство, като за такива не се броят задиряне на жени, предизвикване и/или участие в батални сцени, а заспиване на масата, нарушения в двигателния и говорния апарат, както и по-тежки реакции на организма, които силата и количеството на алкохола може да провокират и да се озовете в Токсикологията. Ракията е безцветна и на вид е досущ като вода. Пие се в голяма чаша, като в друга такава се сипва истинска вода, от която се отпива след глътката огнена течност, за да погаси избухващия в устно-стомашната лигавица пожар. Накрая пиенето на вода изгубва значение, защото просто не можеш нито да различиш едната и другата напитка, нито да запомниш разположението на чашите..."

Вижте цялата статия на Видин Сукарев за сайта Media Cafe в ТУК.

 

Снимки

ot-chitateli-016.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...