Диви дол - актуално, Емисеа 6

Информационен бюлетин на Вела Тропоската
radiotochka 06
---
- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим шестата новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:

Едно слънце е напекло, нема да каеш, че е Миничък Сечко. Некво ти се променя самото настроенее. Ем е покрай нулата негде, ем студо не апе, а само ти става свежо като се явнеш навънка. Сакам да каем, че дишаш с плъни гръди, ни студ те мори, ни жега. Боба ти Фроска мина да си сипе вода от чешмата и вика, че щело да падне йоще един снег къде краю на недята, ама нема да изкара и два-три деня, преди да се разтопи. Я ѝ вервам. Мое и да е що сакам да ѝ вервам, че ми писна от таа мръзлица, ама един Господ знаа така ли ше е, нема ли да е така.

Спорт:

Нали събота и недея новинарската ни емисеа, тоест лично я, почива, та за таа поредна простотиа не съм ви споменала, макар и оно цело село да знаа. Ама я да си каем. Барата нали беше замръзнала, та тия шашкънье от отборете „Развинтени гайки“ и „Не знам кво е серпентина“, къде обикновено по цел ден жъкат белот у кръчмата на Ваня Шугавата, да земат да се фанат да играат хокей на лед.

Според собственьите нгьи думи сакали да се вкарат у спортна форма, оти иде време за море и требва да поспаднат шкембацете. Кък и да е. замъкнали се на Горньи вир и порди липса на екипировка, спортни инструменте и игрално поле, постъпили по следнио начин.
Направили по десет клеканьеа, та да се загреат; сипали си по една двестаграмова чаша скоросмрътница и я шибнали на екс; за да довръшат процесо на разгревка; после изскубали по един колец за домати из градината на Величко Боторо; они и без тва му не требват, он таа градина я не гледа; на тех па нгьи требвали, та да ги ползват за стикове; турили по два камика у горнио и долнио край на виро, а пети камик ползвали за шаеба.
Резултато е покъртителен. Един със строшен крак, двама пропаднали у ледо, оти са тумбаци (добре, че барата сега е плитка, а виро е разпищен) и един със синьило поди окото. По неофецалня информацеа камико, сюжеш за шайба, бръже е затрил интересо нгьи и колците за домати от стикове са се преврънали у средство за причиняванье на физически щети по противнико, ама, пак повтарам, данньите са неофецеалньи. Кък и резултато от хокейнио мач, така че нема да го съобщевам.

Из живото:

- Севда Щръбавата пак била видела НЛО, ама тоа път негде по мининките часове на тъмната доба. Не знам кой е прав и кой не е, ама сичките ѝ комшии твърдат, че по тва време у тех не е светило, а даже и комино не е пушил, та явно е била заспала. Ама ние не мое да я изкарваме лъжкиня зарди едното нищо. Също така не мое и да приемеме наличеето на НЛО нади Диви дол само по устна информацеа. Ше продлъжиме да следиме темата. Се отнекъде ше му изрипне заеко.

- Жею Пековио вече има зид. От плавени камънье. Явно упоритуста му е надделела нади силата на законьо. Разследващете органье допускат две версии. Или не е врънал онаа каруца, къде беше отнесъл миналата недя, или я е врънал и е докарал на ньойньо место друга. Разследваньето продлъжава. Ако се докае вината му, го грозат меджу три и пет годиньи условно.

- Евтим Циганьето спасил половината долна маала с риск за живото си. На прибиранье от кръчмата нещо му замерисало. Одил, одил по пушеко, душил навам-натам като некой слепок и най-накраю разбрал, че тва иде от къщата на Ирина из Ристовцете. Смело прерипил оградата и изтръбушил вратата, па после дофанал кофата с помиата на прасето и я фрълил връз горящио кюнец. У стаата било станало видня, а отгоре на сичко Ирина се стреснала и подрипила от леглото, къде димо вече унасал на умирачкя и почнала да вика за помуш, да крещи, че я обират и изнасилват, та Евтим се намерил у небрано лозе и, место благодарносте, получил два удара с бастунь по врато. Човеко избегал и пак прерипил оградата, без вина виновен.

- И за финал на емисеата, горещи новиньи. Издзаранка по телевизеата слушам, че ютре сме щели да празнуваме 146 години от обесваньето на Апостола на Свободата. Тиа, колегите журналисте, са с температура над четиресе градуса, а и с ментални отклоненеа. Първо, че не е ютре, а е днеска, оти Юлианскио, па Грегорианскио календар, па през едни векове се добавят 12, през други 13, а през трети – 14 дена, ама нема кво да влазам у подробносте. Важното е, че датата е 18 февруари. И второ: мое ли да сте толко прости, та да празнувате умирачката на кой и да било, па камо ли на Васил Левский? Та да не завръшвам с негативен тонь, прекръстете се по еднъж, помолете се душата на Левский да е добре там, къде е, па и друго си помислете. Лично за вазе си. Заебете политици, бизнесмени, сички, къде псувате на маса. Лично вие кво праите, та да живеете у чиста и света република? Ама, айде да сте честни. Поне пред вазе си…

С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Диви дол актуално/ Емисеа 01
Диви дол - актуално/ Емисеа 02
Диви дол - актуално /Емисеа 03
Диви дол - актуално/ Емисеа 04
Диви дол - актуално / Емисеа 05
---
Допълненее: Още за Диви дол четете у трилогията на Торлака "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...". Книжлетата мое да намерите тука: МАГАЗИН

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

posleden moment

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол") може да вземете за 53 лв. вместо 58 лв.

- При покупка на 8 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 108 вместо 118 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

 

Снимки

b-14.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...