Диви дол - актуално, Емисеа 11

Емисия на Вела Тропоската

radiotochka 11

- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим единаеста новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:

Днеска се не очертава да е студ. Коги одих издзаранка да дадем зоб на добитъко, се тръпеше. Верно, щипеше по обрàзете, ама не е като да каеш, че е за умирачка. А и пак си беше със слънце. Коги нема мъгла и ветър, мръзлицата се тръпи. Пак да ви обнадеждим, тва е послегньио напън на зима сезон 2018-2019-а. Нема и една недея и сичко приключи.

После ше ни почнат пролетните дъждове, летните жеги и бурите есенеска. Живото се връти околовръс. Само ние, уж най-ентелегентнете на свето не мое да го сфанеме. Катеричките знаат коги да си наплънат хралупите с лешници, мечките се намаат като сумисти и си легнат, невестулките се скутат, влъците излазат само у хронично гладуванье, а ние сме се утурачили у прогнозата за времето.

Спорт:

Дечоро от маалата покрай Кметството се излизгали из домаска си и забегнали на Варена вода да фръгат пьоски камичоци и да праат жабки по виро. Добре, ама оно като си миничък пишлегар и не моеш да осмислиш, че на заледена вода нема кък да напраиш жабка с камик, нещо не се получава. Разбрали се да земат по три камика. Секи един от тех отрипнал от ледо, ама само по еднъж. Така че резултато е равен. Ако беа викнали Беър Грилс щеше да се опраи по-добре. Он от жаби разбира млого, тва е доказано на министерско ниво.

Из живото:

Вако Поро е забелезан да сменя цигли на покриво си по никое време. Ама така е, като се не сетиш да си подготвиш къщата за зимаска, преди да се застуди. Фанал е наиите на северната стреха и е очовечил малко от малко положенеето, па пролецка ше го видиме ше му е дошел ли акъл или па ше чека снего да му извръне домо.

Обещах и ше изплъним кво съм казала. Братан Чворо го докопах на пътеката поди Топилата и немаше кък да ми не отговори на въпросете, ако и да ми се боторнячеше кък само он си мое. Да, купил е дваесетина декара за ореи да сади. Да, по европейски проект е станало сичко тва. Ама колко и да го разпитвах, нищо не щея да кае къде ше я връши таа работа. Цел день одим и се чудим. Толко големо место на едно, незасадено с нищо, има само на Проглобеди рът, ама знаа ли човек?

Ваня Шугавата твръди, че при последньото си оденье до Градо дочула на пазаро разговор, къде я навел на мисълта, че на Доналд Тръмп импийчмънто му е у кръпа връзан. Нещо бил оплел коньите покрай таа мрежа с бодлива тел, къде сака да дига с Мексико и сакали да го съдат, оти клатушка само руси източноевропейки, а никогиж не е улатал у нег… афроамериканка. Я ше одим у среда у Градо, та ше се позаслушам, ако чуем нещо, ше има ли импийчмънт, нема ли да има, обезателно ше ви каем, немате грижи. Тва е от съществено значенее за Диви дол, се пак сме част от глобалната колаборацеа, да го еба.

С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Още за Диви дол, знаете къде да четете - у книгите на Торлака "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде". Те ги те: МАГАЗИН.

---

Диви дол актуално/ Емисеа 01
Диви дол - актуално/ Емисеа 02
Диви дол - актуално /Емисеа 03
Диви дол - актуално/ Емисеа 04
Диви дол - актуално / Емисеа 05
Диви дол - актуално/Емисеа 06
Диви дол - актуално/ Емисеа 07
Диви дол - актуално/Емисеа 08
Диви дол - актуално/Емисеа 09
Диви дол - актуално/Емисеа 10

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

 

Снимки

viden-vanov.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...