Диви дол - актуално, Емисеа 7

Информационен бюлетин на Вела Тропоската

radiotochka 07

- Драги дивидолчанье и други жителе на поречеето! – Имам удоволствеето да ви представим седмата новинарска кореспонденцеа на „Диви дол - актуално“.

Времето:

Все така си е, не е мръднало от вчера. Слънце, от време на време малко се смръщи, ама оно кво да го праиш? Наближава женскио месец, свиквайте, нема накъде. Чу се нещо, че къде краю на недеята щело да застудева, ама ние требва да живееме тука и съга, оти до краю на недеята я камилата, я камиларо. Кво стане, тва. Сичко сме видвали, и един щъркелов снег ше преживееме. Големата работа

Спорт:

Нема такива. Сега да ви приказвам, че Манчестър Юнайтед е бил Челси за Купата на Англеа, оно ви е през ую. У нашто поречее сичко се е зазимило и едновременно с тва го е фанало предпролетна депресеа. Макята си е ебало.

Из живото:

Я понеже не съм сръбкарка и съм изпущила, че Шабан Шаулич е приключил у катастрофа. Тва не ме извинева, че поднасам новината с два дена закъсненее, ама чък днеска чух на опашката преди лебарницата. Изпълнитело на стотици хитови от двете стръни на Северозападнио Балкань пръчета, между които я съм чула само „Отвoри ми своя врàта“, получил сръдечен удар. За съжаленее, или може би за щастее, не от либоф. Уморил го некъв пиян малоумник, като му шибнал колата на магистрала у Германеа. После ми приказвайте, че на Запад били по-дисциплинирани. Е, те, фактете говорат сами по себе си. На опашката за леб се прокрадна теореа, че инциденто е следствее от професиунална ревнус и Сандра е платила да прекютат Шабан, оти хитовете му са били сюшани повече на Балканьете от ньйоньите около краю на осемдесетте годиньи на дваести век. Ние не моеме да зееме отношенее по тоа въпрос, оти немаме доказателства, ама лично за себе си предполагаме, че е невъзможно.


Като сме се заприказвали за Германеа, Пеньо Жуко се прибра от гурбет у подопечната на Анхелката дръжава. Фали се, че изкарвал по къде три ияди евро на месец, само от лепенье на пьочки. Мое и да е верно, оти пръвата му работа, след като слезна от рейсо, беше да си викне майсторе от Градо, та да му изкопат яма, тип септична, и да му напраат вътрешен кенеф.

Според крайно несигурни източници днеска щел да настъпи краю на свето. Алфард било дзвезда у съзвездее, наречено Хидра, па застанало у една линия с Ахернар у Еридан и Арктур… май беше у Воловар, ама не съм баш сигурна. Тва се сючавало еднъж на сто и дваесе милиона годиньи и последиците ше са необратими. Не разбрах баш, оти телевизионното светило, къде ги приказваше тия работи, явно продлъжаваше да чува извъндземни гласове и оратеше бая несвръзано. Ама, да си знаате – кой кво има за доизпиванье и доизежданье от зимата, да почва на моменто, оти къде четри и петнаесе ше ни шибне метеорит и кво било – било. Край. Точка по въпросо!

Братан Чворо си е купил гатер. Старчоцете из техната маала последвали бусо, къде му го е докарал, та да видат кво вози едно непознато по техньите улици превозно средство. Те на тва му се вика гражданска активнус, меджу другото. Братан ги разгонил, дал ядо и шестотин лева на шефиоро и го заболело сръце, ама поне вече е дололен, че наплъно е завръшил дръводелската си работилница.

И за финал на емисеата нещо юбопитно. У Туамоту са открили некво цвекье, от тия къде са ем растенеа, ем хишници. Ама не е от тиа, къде едат разни бубулечки. Според думи на ученьете от не знам си там кой университет таа гад се нафръга и на врабчета, тип папагале. Предстаяте ли си, ако некоа ружа или божур земе да рупа дживгаре и ластовици у дворо ви? Верно, при ониа у Туамоту си е все жега и не дават пари за дръва, ама я там не щем да живеем. Тва околната флора да мое да ти отапе ръката до китката си не е работа.
С вазе беше Вела Арнаудова - Тропоската

---

Диви дол актуално/ Емисеа 01
Диви дол - актуално/ Емисеа 02
Диви дол - актуално /Емисеа 03
Диви дол - актуално/ Емисеа 04
Диви дол - актуално / Емисеа 05
Диви дол - актуално/Емисеа 06

---
Да не забраим: Още за Диви дол четете у трилогията на Торлака "Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...". Книжлетата мое да намерите тука: МАГАЗИН

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

 

ХАЗАРТ

Hazzard cover front smallРисков играч ли сте? Позната ли ви е тръпката от очакването на развоя на срещата след направения залог? Дори и най-сигурната прогноза крие доза риск и именно това е най-вълнуващото.

Читатели за Иваил

“На средата на „Иваил цар“ съм и с удоволствие чета книгата. Много ми харесва как Стоян е изградил образа на Ивайло – толкова противоречив и интересен. Много майсторски е пресъздал и действителността от онази епоха. Несигурността, която са усещали хората по нашите земи.Романът е изключително увлекателен, има съспенс, чете се с удоволствие.”,
Багряна Попвасилева-Беланже, доктор на филологическите науки, Сорбоната

ВИЖТЕ ОЩЕ
 

Промоции

rm 9books

ПРИМОЦЕА

Ако сте пропуснали да прочетете досега издадените книги на Торлака, може да ги поръчате накуп с отстъпка:

- Северозападната поредица ("Северозападен романь", "Автономията????", "Май ше ни бъде...", "Херакъл от Диви дол", "Разкази за маса") може да вземете за 68 лв. вместо 74 лв.

- При покупка на всичките 9 книги (Северозападната поредица плюс двете части на "Иваил цар", плюс "Хазарт", плюс "101 текста на Торлака за Биволъ"), те ще ви струват 123 вместо 134 лв.

Всяка от книгите пристига при вас с автограф и посвещение от автора.

 

Снимки

b-018.jpg
 

По телевизора

Sample video

Торлака у БНТ

Читателите за Северозападната трилогия

"Истински, български, хем смешни, хем дълбоко проникновени книги пише Стоян. Не съм от Северозапада, но изобщо не ми попречи да се забавлявам и да се наслаждавам на текста! Дори ми беше интересно, че срещнах уникални думи. Така обогатих познанията си за българските диалекти, по един чудесен, забавен начин! И историите са поднесени толкова интересно, завлададяващо, че се четат с удоволствие!" - 

Мария Панчева

ВИЖТЕ ОЩЕ

Северозападен речник

Фейсбук

Loading ...